StoryEditorOCM
Zdravljezdravstveni vodič

Zaboravite skupe dodatke prehrani! Nutricionistica dr. Vranešić Bender: ‘Ovo je naša vojska protiv bolesti i starenja‘

Piše Javorka Luetić
17. lipnja 2025. - 13:30
Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender: Antioksidansi se skrivaju u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje, poput bundeve i mrkve koje sadrže karotenoide, ružičasta boja daje snagu cikli i crvenom kupusu, a zelene namirnice izvor su antioksidativnog klorofilaMarko Todorov/Cropix

Znanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana - voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija - koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Mnogi, međutim, ne znaju detalje o njihovu djelovanju u našem organizmu i načinu na koji nas štite od brojnih bolesti, ali i od preranog starenja. I što pokazuju recentna znanstvena istraživanja o zaštitnom utjecaju vina, kave i čokolade... na naše zdravlje.

- Antioksidacijsko djelovanje imaju vitamini i minerali, ali i biljni pigmenti. Fitokemikalije su tvari koje povrće, osim što ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 10:52