Što je ukusnije, burek ili peka? Zašto dijeliti ta dva pojma, uostalom, može se istodobno uživati u objema delicijama!
Dovoljno je samo provozati se do Sarajeva gdje ono što mi (iz Splita) poznajemo kao "burek" caruje, ali pod nazivom "pita". Burek je mesna varijanta, "pitac". Splitskim rječnikom rečeno, burek ispod peke tamo se naziva "pita ispod sača", ali treba znati – gdje doći.
Tamo gdje se doista tako pita peče, pod sačem i po starinski, doduše ne baš i odveć ekološki; u tom se procesu, naime, koristi ćumur (ugljen), a on je visoko plasiran na crnoj listi nedobrodošlih tvari za okoliš...
Treba li reći, Sarajevo krasi mračna aura jednog od najzagađenijih gradova Europe; korištenje drvenog ugljena iliti rečenog ćumura kao drevne tvari za grijanje/pečenje, arhaična je priča s ozbiljnim nuspojavama po ozonski omotač. No, ugljen se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine još uvijek koristi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....