StoryEditorOCM
Slanona šporko

Znate li razlikovati lignju od lignjuna? Ovaj savjet će vam pomoći! Imamo i recept za odlično dalmatinsko jelo s lignjama

Piše T. S. M.
26. travnja 2024. - 12:43

Petak je i dobro bi nam sjelo nešto dobro, friško i morsko... a zašto umjesto ribe na meniju ne bi bile lignje? Na šporko. Po receptu koji smo pronašli u jednoj lijepoj Facebook grupi, Lipa spiza dalmatinska, a objavio ga je Splićanin Marijan Zujić, čiji smo vam recept za rižot s kozicama nedavno prenijeli.

Kako piše ovaj zaljubljenik u dobra, stara dalmatinska jela, lignje na šporko tradicionalni je način pripremanja liganja na obali Jadrana, a njemu osobno, priznaje nam, jedna su od najdražih delicija.

"Velike lignje očiste se i operu te izrežu na kolutiće, dok se manje lignje sa peškafonda ne čiste nego se frigaju „na šporko“, a koliko dugo, ovisi o samoj veličini liganja. Okus je puno bolji, meso je ukusnije, mekše i sočnije" savjetuje šjor Zujić te napominje kako se ne r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:00