StoryEditorOCM
Splitu Banovini

Čelnici Splita u Banovinu doveli kuhara s Michelinovom zvjezdicom; evo što se ‘kuha‘ i tko je momak sa Splita 3

Piše SPLIT SD
13. listopada 2025. - 16:41
Split,131116. U City Center One zapoceo Tjedan dobre hrane u organizaciji Jutarnjeg lista. Na fotografiji: radionica Ružica Gaćina i Karlo KalebDuje Klaric/cropix/Cropix

Mladi chef Karlo Kaleb zaslužan je što Split prvi put ima Michelinovu zvjezdicu. Ovo prestižno priznanje rezultat je velikog rada, predanosti i entuzijazma chefa Kaleba i njegova tima, ali i potvrda da Split ima iznimne kuhare koji značajno mijenjaju gastronomsku sliku grada.

Da taj potencijal ne smije ostati neiskorišten, već ga treba ugraditi u budući razvoj turističke ponude, istaknuli su danas čelnici Splita – gradonačelnik Tomislav Šuta i njegov zamjenik Ivo Bilić – na sastanku s chefovima Karlom Kalebom i Hrvojem Zirojevićem, dvojcem koji ujedinjuje mladost i iskustvo te daje poseban pečat splitskoj gastronomskoj sceni.

Karlo kaleb, momak sa Splita 3, ranije je svoju priču ispričao našem Damiru Tolju:

Karlo Kaleb Splitu je donio prvu Michelinovu zvjezdicu, a nama je dao prvi veliki intervju: ‘Znate zašto smo je dobili?‘

– Čestitam vam na ovom iznimnom uspjehu. Vi ste dokaz da vizija, trud i znanje donose izvanredne rezultate. Grad Split želi poticati izvrsnost u svim sektorima, a gastronomija, kao važan segment turizma, jedan je od najboljih promotora naše destinacije – kazao je gradonačelnik Šuta, podsjetivši da su poduzetnicima, obrtnicima i ugostiteljima otvorena vrata suradnje s Gradom kroz novooformljeno Gospodarsko vijeće, kao i kroz gradske programe i natječaje.

Gradonačelnik je istaknuo da je povratna informacija svih dionika ključna za kvalitetnu izradu Plana upravljanja destinacijom, te je pozvao vrhunske chefove da svojim iskustvom doprinesu izradi tog strateškog dokumenta.

– Cilj nam je podizanje kvalitete, održivost i produljenje turističke sezone, što se može postići isključivo dijalogom i suradnjom sa svim kreatorima turističko-ugostiteljske slike grada – naglasio je gradonačelnik Šuta.

Chef Karlo Kaleb zahvalio je gradonačelniku i zamjeniku na prijemu i potpori, istaknuvši kako mu je Split oduvijek bio i ostao prva i jedina profesionalna opcija, unatoč zahtjevnom putu.

image
Grad Split

– Put je bio, i još uvijek jest, težak, ali pokazalo se da je ispravan. Ima još puno prostora za napredak i ako nastavimo ovim tempom, možda stigne i druga zvjezdica – kazao je Kaleb, čiji je restoran "Krug" prvu Michelinovu zvjezdicu u Split donio nakon nepune dvije godine rada.

Posebno ponosan je i njegov mentor, jedan od najboljih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević, koji je prvi doznao za veliko priznanje.

– Zaplakao sam od sreće jer znam koliko se Karlo, ali i njegova obitelj, daju u ovaj posao. Teško je, ali mi smo navikli "gurati sami", nudeći na tanjuru našu povijest, tradiciju i okuse koji su jedinstveni u svijetu. Tradicija je naš najveći adut, a nama je čast biti ambasadorima našega grada, županije i zemlje – rekao je Zirojević.

Zamjenik gradonačelnika Ivo Bilić, koji je profesionalno usko vezan uz ugostiteljstvo i turizam, istaknuo je važnost kadrovske izvrsnosti za razvoj Splita kao vrhunske turističke destinacije.

– Uspjeh chefa Kaleba dokaz je da se hrabrost, znatiželja i drugačiji pristup isplate. Ponosan sam što se u Splitu obrazuju i razvijaju ovakvi talenti. Njihova iskustva želimo uključiti u razvojne smjernice Grada, uvjeren da ćemo zajedničkom suradnjom podići ljestvicu ukupne turističko-ugostiteljske ponude našega grada – poručio je zamjenik Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:34