"Traži se konobar/barmen za rad na brodu za sedmodnevna krstarenja Jadranom. Početak rada iza Uskrsa do polovice listopada. Smjene gostiju u Splitu". Uz navedene uvjete (obavezno iskustvo, poznavaje engleskog jezika) u oglasu stoji kako je prijava obavezna, ali i "osobna higijena te zdrav razum neophodni". Traže se samo muški kandidati. Poslodavac uz isprike nježnijem spolu obećava i plaću po dogovoru ("ne manja od 1400 eura, ovisno o iskustvu uključujući i tjednu napojnicu od oko 250 eura u prosjeku").
Oglas drugi. Traže se djelatnici za rad tijekom nadolazeće sezone u fast food-u (burgeri, friteze, salate) u Okrugu Gornjem na Čiovu. Smještaj je, ukoliko je potreban, osiguran kao i jedan slobodan dan u tjednu. Poslodavac ukazuje na opuštenu radnu atmosferu uz ključnu stavku o plaći, a početna bi, navodi se, bila 1800 eura.
Lome se koplja
Oglas treći. Restoran u Hvaru zapošljava pomoćnog kuhara i pomoćnu kuhinjsku radnicu. Traže se odgovorne i motivirane osobe za sezonski rad, a radno vrijeme je dvokratno. Za pomoćnog kuhara s minimum godinu iskustva, inače zaduženog za pripremu predjela, salata, roštilja i pranje suđa od 13-14 sati i 17-23sata. Kuhinjska pomoćnica (pranje suđa, pomoć u kuhinji, izrada palačinki, održavanje čistoće) radila bi od 12-15 sati i od 19-24 sata. Uz osiguran smještaj, ručak i večeru mjesečno će, od 1. svibnja do 15. listopada, zarađivati 1300-1600 eura (ovisno o poziciji i mjesecu).
Ovo su samo neki u moru aktualnih oglasa poslodavaca u potrazi za sezonskim radnicima na Jadranu, koji, ako je suditi po pričama ugostitelja, za svoj rad traže veće plaće od lanjskih. Da će situacija s pronalaskom sezonske radne snage, poglavito one kvalitetne, u ovo doba godine biti uobičajeno čupava, ali i da će se lomiti koplja oko iznosa plaća za poslove u ugostiteljstvu dalo je, još početkom godine, naslutiti ovogodišnje izdanje najvećeg online sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr u organizaciji Alma Career Croatia.
Odjeci spomenutog sajma ukazali su kako radnici za nadolazeću sezonu očekuju veće plaće - u prosjeku 1.390 eura neto što je 6 posto više nego lani. Tako primjerice, konobari očekuju 1.561 euro (+40 posto u odnosu na prosječnu plaću za istu poziciju lani), kuhari 1.703 eura (+33 posto), a sobari i sobarice minimalno 1.287 eura (+46 posto).
- Kuhari traže plaću 2500 eura, nitko neće raditi ispod te cifre. A konobari od 1400 do 1500 - govori nam iskusni splitski ugostitelj, dugogodišnji voditelj klubova, kafića i restorana. Rado će, uoči nadolazeće sezone, podijeliti svoja razmišljanja na temu plaća u ugostiteljskom sektoru, naravno, pod uvjetom da ostane anoniman.
Spas u staroj ekipi
- Tražene plaće su prilično veće nego lani, poslodavci će ih morati dizati ukoliko žele doći do radne snage. Sve je otišlo gore, svi traže više... S druge strane, skupa smo destinacija, cjenovno više nismo konkurentni na Mediteranu. Ne znam više kud sve ovo vodi - komentira splitski ugostitelj. S njime se slaže i vlasnica jednog restorana u središtu Splita, priznajući kako ipak nema problema koji muče većinu njezinih kolega. Kod nje već godinama radi stara ekipa ("zadnje dvije, tri godine plaće su kod mene već takve"), ali zna kako drugima iz njezina sektora nije lako s pronalaskom adekvatnog osoblja.
- Njima je "Bože pomozi". Što se tiče plaća, točno je da kuhari mahom traže 2500 eura, konobari od 1500-1600 eura, a pomoćni od 1300 do 1600 eura. Svi, manje više, traže isto. Jedni čuju od drugih, brzo se pronese glas o plaćama - govori vlasnica ugostiteljskog objekta u blizini Dioklecijanove palače. Vrata svojega restorana otvorila je za goste koncem ožujka i mirno čeka navalu turista. Njezino osoblje je uhodano, jedino će, ukoliko ‘zaplivaju‘ u špici sezone, posegnuti za pomoćnim djelatnicima.
Do takvih je pak, prisnažuje joj kolega, teže doći. Pomoćni kuhari iz bazena domaće radne snage posebna su, kaže, stavka.
- Ni za 1500 eura takvog nije lako pronaći. Nitko to više od naših ne želi raditi. Ili kažu da će doći na razgovor za posao, pa ne dođu. Uopće se ne jave. Ili se dogovorimo, pa se uopće ne pojave na poslu - priča splitski ugostitelj referirajući se i na kvalifikacije radne snage u ugostiteljstvu.
- Devedeset posto konobara u gradu završilo je neke sasvim druge škole. Konobare automehaničari, trgovci i ostali koji ne žele raditi u svojim zanimanjima. U ovom poslu ima i manče, privlačniji im je zbog bolje zarade - objašnjava tvrdeći kako se poslodavci iz ugostiteljskih redova ne mogu osloniti na ovdašnje studente.
- Dođu, zarade jednu plaću i daju otkaz. Taman ga naučiš poslu, ali on vidi da je ekipa na kupanju i ode se i on kupati. Nepouzdani su... Naravno, ima ih koji su ozbiljni i odgovorni u poslu, ali takvih je 5 posto. U kuhinjama i na tacni zato je sve više Makedonaca, Srba... Nepalci i Filipinci mogu biti samo pomoćni u kuhinji, prati suđe ili eventualno u šanku. Oni su uglavnom radna snaga u hotelima, iako ih i naši ugostitelji uzimaju kao pomoćno osoblje. No, problem je smještaj. Bolje dati 2000 eura našem čovjeku nego uzeti dva Nepalca, jer opet izađe skuplje zato što im se mora platiti i smještaj. Uz to nisu efikasni niti znaju posao kao naši ljudi - rezonira splitski ugostitelj.
No, takvih, ‘naših‘, odavno je manjak. Razmilili se po raznim europskim adresama gdje su rad i znanje na višoj cijeni nego u Hrvatskoj. U nekoj Njemačkoj, Irskoj, Austriji... Zato i ne čude njihovi, mahom isti ili slični osvrti po društvenim mrežama u kojima se referiraju na žalopojke sezonskih poslodavaca o nedostatku radne snage.
Jedan je Hrvat iz dijaspore u svojemu komentaru na oglas za kuhara, kratko i jasno, napisao sljedeće:"2500 neto minimum. Dva dana fraj... Ili od..... s Nepalcima. Pozz iz Njemačke. Hvala”.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....