StoryEditorOCM
SplitNajbolji roštilj

Priča o kultnom restoranu tri generacije obitelji Žaja: ‘Moj Nedo, ko će ti ovde doć?‘; Nakon 33 godine tu je cili Split

Piše Tanja Šimundić Bendić
13. veljače 2025. - 07:11
Nediljko Žaja (na prvoj fotografiji gore lijevo), Ana Žaja (fotografija dolje lijevo) i Frane Žaja (fotografija dolje u sredini)Privatni album, Ante Čizmić/Cropix

Oni su jedna od najpoznatijih dalmatinskih ugostiteljskih obitelji, vlasnici su prestižnog restorana "Lučica" podno Marjana, i barem 99 posto gostiju koji su tu nogom kročili kažu da im nema premca u pripravi mesa s roštilja. Ovo je njihova nikad ispričana priča, to je štorija o tri poduzetničke generacije Žaja, koje već 33 godine u lučici Spinut sa svojim Splićanima slave fešte s povodom i bez njega. Prošlo je ovdje od običnog svita, radništva i seljaštva, do vrhunskih intelektualaca. Od hajdukovaca, košarkaša, svih sportskih vela, do glumaca, pjevača i poslovnih ljudi. Ovo je restoran, vojnim žargonom rečeno, sa strateškom pozicijom. Zimi je u njemu kao u bumbaku, ljeti i za najgorih vrućina ima bave, dašak vjetra s mora, s Marjana.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 00:19