StoryEditorOCM
ZagoraNEMA VIŠE DIMA

Tradicionalno sušenje pršuta i pancete u Dalmaciji sigurno izumire. Posljednji su proizvođači pred velikim izazovima

Piše Mladen Nejašmić
26. prosinca 2024. - 07:11
‘Samo u Dugopolju se još 1997. zaklalo više od tri tisuće svinja, a u susjednim mjestima još toliko. Ove godine u Dugopolju nije zaklano niti jedno prase. To vam sve govori...‘ Zvonko PaviĆ/Cropix

Sušenje pršuta na tradicionalan način zaista je postupak koji sve više odumire, a sve više se prebacuje u modernije sušare i pršutane koje koriste kontrolirane uvjete za proizvodnju. Iako je masovna proizvodnja pršuta u industrijskim uvjetima ekonomski isplativija i brža, tradicionalni način sušenja te dalmatinske delicije ima neprocjenjivu kulturnu i kulinarsku vrijednost.

Do prije dvadesetak godina, pršut je sušen u suhim i hladnim prostorima, često u kućama, konobama ili "dimnim kužinama", gdje bi visio na drvenim nosačima iznad komina. Ovaj proces uključivao je prirodnu cirkulaciju zraka, a svinjski butovi su se sušili i čuvali mjesecima ili čak godinama.

Osim što je bitna mikroklima tog prostora — temperatura, vlaga i protok zraka — ključnu ulogu imaju i lokalne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 23:00