StoryEditorOCM
HrvatskaŠok pred blagdane

Koliko košta Božić? Podaci će vas natjerati na računicu – prije odlaska u trgovinu, ovo morate znati

Piše Stanislav Soldo
19. prosinca 2025. - 11:23

Mnogi će se ove blagdane morati zadovoljiti temeljnom blagdanskom košaricom i jeftinijim zamjenama tradicionalnih božićnih delicija. Bakalar će zamijeniti oslić, puricu pečena koka, a umjesto tunjevine jest će se sardine.

Dok se tradicionalni božićni stol u mašti još uvijek puni bakalarom, puricom i odojkom, stvarnost za velik broj građana znatno je skromnija. Ovisno o županiji, cijena blagdanske košarice razlikuje se i do 21 euro, a upravo su najskuplje stavke – bakalar, božićna purica i nezaobilazni odojak – sve češće izvan dosega kućnih budžeta.

Prema istraživanju portala za usporedbu cijena Koliko.HR, provedenom tjedan dana uoči Božića u suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu potrošača (HUZP), prosječna cijena standardne blagdanske prehrambene košarice za četveročlanu obitelj iznosi 342,25 eura. Najskuplja je u Virovitičko-podravskoj županiji (351,98 eura), a slijede Krapinsko-zagorska (349,88) i Dubrovačko-neretvanska županija (348,61). Najjeftinije standardne košarice zabilježene su u Koprivničko-križevačkoj (330,92), Ličko-senjskoj (335,20) i Brodsko-posavskoj županiji (336,84).

image
Damjan Tadic/Cropix

Standardna košarica

Badnjak započinje doručkom koji uključuje paštetu od tune, dok je ručak tradicionalno bez mesa: grah salata i bakalar na bijelo. Božićni doručak je obilan; šunka, sir i vrhnje te kuhana jaja. Središnji božićni obrok čine kokošja juha i purica s mlincima uz salatu. Blagdani su obogaćeni s dvije butelje kvalitetnogvina, popularnim gaziranim sokom, pivom i prirodnim sokom jabuke, dok su od kolača predviđeni nezaobilazni domaći čupavci i mađarica te konfekcijska mješavina slatkiša.

Nova godina također je obilna. Doručak je istovjetan božićnom, dok je ručak složen od goveđe juhe, sarme i pirea od krumpira. Uz to se pripremaju svinjsko pečenje (odojak) i francuska salata. Od slastica su predviđene domaća orehnjača i industrijski keksi. Ponuda pića, u odnosu na Božić, dodatno se širi pjenušcem. Košaricu zaokružuju naresci: čajna kobasica i sir.

Za tročlanu obitelj, standardna košarica u prosjeku stoji 290,32 eura, pri čemu je ponovno najskuplja u Virovitičko-podravskoj (298,34), a najpovoljnija u Koprivničko-križevačkoj županiji (281,59).

Temeljna blagdanska košarica gotovo je 100 eura jeftinija

Zbog manjih količina i jeftinijih namirnica, temeljna blagdanska košarica znatno je pristupačnija. Nacionalni prosjek za četveročlanu obitelj iznosi 241,97 eura, što je gotovo 100 eura manje u odnosu na standardnu varijantu. Najskuplja je u Krapinsko-zagorskoj županiji (246,59 eura), Istarskoj (245,83) i Gradu Zagrebu (244,22), dok je najjeftinija upravo u Virovitičko-podravskoj županiji (236,13), ispred Brodsko-posavske (238,81) i Koprivničko-križevačke (239,10).

Tročlana obitelj za temeljnu košaricu u prosjeku mora izdvojiti 204,40 eura – najviše u Krapinsko-zagorskoj (208,41), a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji (200,50).

image
Damjan Tadic/Cropix

Temeljna košarica

Umjesto paštete od tune, na Badnjak se doručkuje pašteta od srdele. Umjesto skupog bakalara poslužuje se oslić, uz grah salatu. Božićni doručak identičan je onome iz bogatije standardne košarice, no ručak uključuje manju puricu s mlincima, kokošju juhu i salatu. Od pića je za Božić predviđena samo jedna butelja kvalitetnog vina, uz gazirani sok, pivo i sok od jabuke. I slatki dio Božića je skromniji: samo domaći čupavci i konfekcijski mix slatkiša.

Na Novu godinu temeljna blagdanska košarica za ručak predviđa goveđu juhu, sarmu i pire krumpir. Za razliku od standardne košarice, ovdje nema francuske salate, predviđena je manja količina odojka, a od slastica se nude domaća orehnjača i industrijski keksi. Novogodišnja ponuda pića, uz gazirani sok, pivo i prirodni sok jabuke, sadrži samo jednu butelju kvalitetnog vina, ali ne i pjenušac. I u ovoj košarici prisutni su naresci; čajna kobasica i sir.

Bakalar i meso najviše „udaraju“ po džepu

-Cijene mesa i bakalara posljednjih su godina znatno poskupjele blagdanske košarice. Suhi bakalar je 2022. stajao oko 37 eura po kilogramu, dok se danas cijene iste klase kreću od 48 do 60 eura, a najskuplji brendovi prelaze i 70 eura, ističe Siniša Domislović, developer portala Koliko.HR. Kao dodatni primjer navodi i čajnu kobasicu od 330 grama, čija je cijena porasla s 5,30 na 7,39 eura.

S time se slaže i Ana Knežević, predsjednica HUZP-a:

-Blagdanska košarica za dobar dio građana bit će puno skromnija. Većina će bakalar vidjeti samo na reklami, a purica i odojak za mnoge su nedostižni pa će ih zamijeniti jeftinije meso. Nažalost, male plaće i mirovine diktirat će blagdanski jelovnik.

I standardna i temeljna blagdanska košarica pokušavaju spojiti tradiciju s realnim životnim navikama građana. Dok standardna nudi bogatiji izbor namirnica i pića, temeljna se oslanja na razumnije količine i pristupačnije zamjene – ali i dalje zadržava ključne elemente svečane blagdanske trpeze. 

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 13:14