Sa sezonom godišnjih odmora sve je više napisa o cijenama, naravno najviše kod ugostitelja.
Tako se pojavila informacija kako je u Grčkoj nova praksa da za korištenje ležaljki na plaži dobijete minimalni iznos koji morate potrošiti na piće i hranu u tom restoranu. Dakle, službeno ne plaćate ležaljku, ali se zahtijeva određena "minimalna konzumacija" od 5, 10, 20 eura, nekad i više. Ako potrošite više od tog minimuma (a vjerojatno hoćete), još bolje, piše Nova.rs.
Trend obavezne potrošnje krenuo je navodno početkom godine iz Londona kada je nekoliko poznatih londonskih restorana počelo uvjetovati gostima da se obvežu kako će potrošiti minimalni iznos novca po osobi kada dođu. Tako u restoranu koji ima dvije Michelinove zvjezdice svaki gost mora potrošiti najmanje 100 funti (121 euro); gurmanski indijski restoran zahtijeva minimalnu potrošnju od 60 funti (73 eura), a sushi restoran čak 300 funti (364 eura).
Ti restorani posegnuli su za tom mjerom zabrinuti zbog rastućih troškova, otkazivanja u posljednjem trenutku ili nedolaska gostiju, piše Euronews.
Novi načini poslovanja vlasnika restorana pripisuju se pokušajima da se ugostiteljstvo oporavi nakon pandemije. Kada su se kafići i restorani ponovo otvorili, nije bilo dovoljno radnika pa su poslodavci morali nuditi veće plaće onima koji su ostali. Osim toga, troškovi rada, energenata i namirnica značajno su porasli.
"Minimalni trošak" nije jedino rešenje za kojim se poseže na račun gostiju. Na Azurnoj obali neki restorani automatski dodaju 15 posto napojnice na račun, a gostima se preporučuje da ostave i dodatni iznos.
"Sve je kao u noćnim klubovima. Ako naručujete skupa pića, dobijate najbolji stol. Ako sjedite s jednom pivom cijelu noć – više vas ne žele", rekao je jedan ugostitelj za Daily Mail, prenosi Nova.rs.
U Hrvatskoj se, srećom, još ne čuje o takvoj praksi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....