StoryEditorOCM
Ostalou krugu solane otvoren novi muzej soli sa suvenirnicom

I CAREVI SU UŽIVALI... Solana Nin brendirala svoju cvjetnu sol

Piše PSD.
4. kolovoza 2011. - 15:16

Dalmacija, zadarski kraj i Nin dobili su još jedan specifični i konačno brendirani proizvod - cvijet soli Solane Nin. U utorak navečer u krugu Solane otvoren je novi muzej soli sa suvenirnicom te je predstavljen najkvalitetniji proizvod Solane - cvijet soli. 

- Cvijet soli je kavijar soli, i po specifičnom okusu, po kvaliteti i sastojcima koje sadrži, kalcij i magnezij, a u gastronomiji po specifičnoj teksturi. Krupna je sol prekrupna, sitna presitna, a cvjetna sol je taman - rekao je poznati hrvatski chef Mate Janković koji je pripremao jela za feštu otvaranja muzeja i suvenirnice koja su se temeljila baš na cvijetu soli.

Damir Oštrić, direktor Solane (obitelj Oštrić s Paga vlasnik je ove tvrtke), podsjetio je: “Rimski carevi uživali su u blagodatima rimske soli, dok mi sada možemo uživati u savršenoj i zdravoj ninskoj ekosoli.”

Direktorica ninske Turističke zajednice Marija Dejanović istaknula je kako je sada značajno obogaćena i turistička ponuda Nina, inače lani proglašene ekodestinacije izvrsnosti.

Slastica s čokoladom

Cvijet soli je najbolje što more u solani može dati. Naziv “cvijet” nije slučajan: i vizualno taj dio soli izvučene iz mora, nakon hlapljenja, s bezbrojnim listićima, podsjeća na latice cvijeće. Taj se sloj bere jedino ručno te prosijava kroz mikronska sita, samo rano ujutro i kasno navečer.

Takva sol, nerafinirana i puna minerala, osim u prehrani koristi se za regulaciju probave, ublažavanje ženskih tegoba za “onih dana”, te za osvježavanje i opuštanje organizma.

O njezinoj vrijednosti govori i cijena: u suvenirnici 150 grama cvijeta soli u jutenoj vrećici stoji 48 kuna. A suvenirnica Solane nudi i druge proizvode: mirisne soli za kupke, ali i delicije pripravljene od cvijeta soli, uključujući i čokoladne bomboncine.

Samo za ovu ih je prigodu pripremila majstorica čokolade, Belgijanka Christine Scholtes Čović, koja se udala u ličku Rakovicu u kojoj sa suprugom ima tvrtku “Lički vrt” te proizvodi izvrsnu čokoladu. Pa kad je čula za ninski cvijet soli, koji se u Francuskoj i susjednim zemljama odavno posebno cijeni, nije odoljela te je spravila slasticu - od čokolade i soli.

Piše Mario Vuksan
Snimio Jure Mišković/CROPIX

Sol za ljepši osmijeh

Solana Nin je za ovu prigodu izdala i prateći marketinški materijal, knjižice s pričama o soli, njezinoj tradicionalnoj proizvodnji koja se na taj način održala jedino u Ninu, te gastroreceptima, ali i receptom za izbjeljivanje zubi: treba pomiješati trećinu male žličice mljevenog cvijeta soli, malu žličicu sode bikarbone, nešto malo više soka aloe vere, trećinu žličice limunova soka, te dvije kapi eteričnog ulja čajevca. Dobit ćete pastu kojom ćete zube održavati bijelim tako da ih samo jednom do dvaput tjedno iščetkate.

17. prosinac 2025 06:56