Neke muči pitanje je li prije bila kokoš ili jaje, druge, pak, muči pitanje ide li prvo jaje ili sol. I dok možete mirno proživjeti cijeli život ne saznavši točno rješenje one prve dileme, ako ne znate odgovor na ovo drugo pitanje, to može imati daleko teže posljedice.
Konkretno, nikad nećete uživati u savršeno ukusnim jajima, što je, priznajte, prava šteta.
Zašto je važno kad se sole jaja
Idemo najprije vidjeti zašto je važno pogoditi točan trenutak za soljenje jaja. Sol utječe na teksturu jela, ali i na to kako će se tijekom prženja ponašati bjelanjak što znači da će naizgled jednostavna jela poput prženih jaja biti potpuno drugačije ovisno o tome kada im dodate sol. Rani ili kasni trenutak soljenja odlučuje hoće li jaja biti mekana i sočna ili gumasta i žilava.
Odgovor na pitanje kad se sole jaja ovisi o tipu jela koji od njih pripremamo.
Jaja na oko treba soliti tek na kraju prženja ili barem negdje na pola pripreme, kada su bjelanjci već postali bijeli, a žumanjak je još uvijek tekuć. Prerano dodana sol razrjeđuje bjelanjak, pa se on širi po tavi i ne može se pravilno zapeći.
Posebna pravila za omlet
Kod omleta pravilo je suprotno. Tu sol treba dodati prije pečenja, još dok miješate jaja. Sol pomaže da se bjelanjci i žumanjci povežu, čineći smjesu jednoličnom i podatnom. Tako se omlet ravnomjerno peče i ostaje mekan iznutra, a izvana lagano zapečen.
U slučaju kajgane, trenutak soljenja ovisi o željenoj teksturi. Ako volite mekanu, kremastu kajganu, posolite jaja odmah prije nego što ih izlijete na tavu jer sol usporava zgrušavanje bjelanjaka i čini smjesu glađom. Ako pak želite rahlu kajganu, posolite je pred kraj pečenja, kad se smjesa već počela stvrdnjavati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....