StoryEditorOCM
Savjetinije svejedno!

Kad se točno sole jaja? Odgovor ovisi o tome na koji ih način pržite, a ako ga ne znate, evo što se može dogoditi...

Piše T. S. M.
16. listopada 2025. - 13:39

Neke muči pitanje je li prije bila kokoš ili jaje, druge, pak, muči pitanje ide li prvo jaje ili sol. I dok možete mirno proživjeti cijeli život ne saznavši točno rješenje one prve dileme, ako ne znate odgovor na ovo drugo pitanje, to može imati daleko teže posljedice.

Konkretno, nikad nećete uživati u savršeno ukusnim jajima, što je, priznajte, prava šteta.

Zašto je važno kad se sole jaja

Idemo najprije vidjeti zašto je važno pogoditi točan trenutak za soljenje jaja. Sol utječe na teksturu jela, ali i na to kako će se tijekom prženja ponašati bjelanjak što znači da će naizgled jednostavna jela poput prženih jaja biti potpuno drugačije ovisno o tome kada im dodate sol. Rani ili kasni trenutak soljenja odlučuje hoće li jaja biti mekana i sočna ili gumasta i žilava.

Odgovor na pitanje kad se sole jaja ovisi o tipu jela koji od njih pripremamo.

image
Shutterstock

Jaja na oko treba soliti tek na kraju prženja ili barem negdje na pola pripreme, kada su bjelanjci već postali bijeli, a žumanjak je još uvijek tekuć. Prerano dodana sol razrjeđuje bjelanjak, pa se on širi po tavi i ne može se pravilno zapeći. 

Posebna pravila za omlet

Kod omleta pravilo je suprotno. Tu sol treba dodati prije pečenja, još dok miješate jaja. Sol pomaže da se bjelanjci i žumanjci povežu, čineći smjesu jednoličnom i podatnom. Tako se omlet ravnomjerno peče i ostaje mekan iznutra, a izvana lagano zapečen.

U slučaju kajgane, trenutak soljenja ovisi o željenoj teksturi. Ako volite mekanu, kremastu kajganu, posolite jaja odmah prije nego što ih izlijete na tavu jer sol usporava zgrušavanje bjelanjaka i čini smjesu glađom. Ako pak želite rahlu kajganu, posolite je pred kraj pečenja, kad se smjesa već počela stvrdnjavati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:39