Na današnjoj maloj svečanosti u upravi Zadarske županije službene potvrde o tome vlasnicima tih dviju firmi, Slavku Ćozi i Davoru Krnčević u, uručila je Ana Marušić Lisac, predstavnica tvrtke Biotehnicon koja je od Ministarstva poljoprivrede ovlaštena da izdaje ovakve certifikate i na hrvatskoj i na europskoj razini.
Na fešti su bili svi oni koji već nekoliko godina rade na tome da se izvorna kvaliteta nekoliko tradicionalnih hrvatskih i dalmatinskih proizvoda, pa tako i svi orginalni hrvatski pršuti - istarski, krčki, drniški i dalmatinski - uokviri u službenu zaštitu.
Uz župana Stipu Zrilića i njegova pročelnika za poljoprivredu Danijela Segarića tu je bio i Ante Madir, izvršni direktor klastera Hrvatski pršut, te Marina Krvavica s kninskog Veleučilišta koja godinama radi na pripremi certificiranja izvornosti hrvatskih i pogotovo dalmatinskih proizvoda.
Uvozna sirovina
I župan Zrilić i ostali ovom su prigodom isticali važnost zaštite izvornosti kojom se postiže identitet i prepoznatljivost proizvoda, a time i postiže viša cijena. Kraće rečeno, s europski priznatom markicom kupac bilo koje razine lako može prepoznati da li plaća i jede falsificirani i industrijski ili izvorni i kvalitetni proizvod.
Poznati hrvatski znalac pršutarske proizvodnje veterinar Ante Madir nije propustio istaknuti da država još nije dovoljno napravila na proizvodnji svinjskog mesa kao jedine sirovine za pršute i ostale prerađevine od svinjskog mesa, pa tako i dalje i za izvorne pršute meso uglavnom - uvozimo.
Vinjerčanin Ćoza i Zemuničanin Krnčević s ponosom su narezali nekoliko plata svojih izvornih i izvanrednih landra pršuta, ali i drugih proizvoda, poput šokola - koji Slavko Ćoza proizvodi na vrhunski način - a koji pojedina mjesta ninskog kraja drže kao osobni monopolizirani tradicijski proizvod na način po kojem nikad neće moći dobiti ovakav zaštitini certifikat.
A i šokol, kao i janjetina, dalmatinska panceta, pečenica, bukovački češnjak, jaretina i kaštradina, čeka u redu za dobivanje ovakve markice kako bi postao europski ozbiljan, ali i dalje samo naš tradicijski proizvod.
Piše Mario Vuksan
Snimio Jure Mišković/cropix
Snimio Jure Mišković/cropix
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....