StoryEditorOCM
RegionalCIJENE LUDUJU

Bez njega u kuhinji ne možemo, a cijena ovog proizvoda u Hrvatskoj je eksplodirala! A što će tek biti u prosincu?!

Piše Vijesti SD
7. studenog 2025. - 09:35

Pakiranje od 250 grama lani se u trgovinama prodavalo za dva eura, trenutačno se prodaje za tri, a cijena mu u nekim trgovinama na obali doseže i šest eura. Svaki gram u Hrvatskoj danas vrijedi čak 36 posto više u odnosu na europski prosjek. 

"U Hrvatskoj cijena maslaca ovisi o tome s kojeg tržišta dolazi. Cijena nam se kreće između osam i 11 eura za kilogram, i to nas ljuti i na neki način omalovažava. Mi se moramo prilagoditi tim cijenama i u njima ‘plivamo‘ s našim proizvodima", objašnjava da Danas.hr vlasnik slastičarnice u Sesvetama Darko Židak. 

Nabavne cijene prisiljavaju slastičare na kompromis, pa neke proizvode, dok se cijena ne stabilizira, povlače iz prodaje. 

"Prilagodili smo srednje cijene, na nekim kolačima dobivamo, na nekima smo na nuli. One s kojima gubimo ni ne proizvodimo, ili ih proizvedemo u malim količinama i za njih odredimo cijenu koja pokriva te troškove", dodaje Židak. 

Zašto smo skuplji od većine Europe?

Hrvatski maslac jedan je od najskupljih u Europi. Veleprodajna cijena, prema Eurostatu, u prosjeku za Hrvatsku iznosi 8,33 eura. Jeftiniji je u Španjolskoj, Njemačkoj i Francuskoj, a europski prosjek za kilogram iznosi 5,44 eura. 

Analitičari tvrde da je glavni razlog zbog kojeg odskačemo po cijeni od ostatka Europe domaća proizvodnja. 

image
Robert Tomic/cropix/Cropix

"Mi nemamo vlastitu proizvodnju, količina mlijeka i mliječnih proizvoda kreće se oko 50 posto zadovoljavanja naših potreba. Naša prerađivačka industrija proizvodi male količine, i te male serije imaju jedinični trošak proizvodnje znatno veći nego što je to u zemljama u kojima su velike industrije i velike serije", upozorava konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić. 

Prema podacima Croatiastočara, godišnja potrošnja maslaca u našoj zemlji iznosi oko osam tisuća tona, od čega više od pet tisuća tona dolazi iz uvoza. 

Što će tek biti u prosincu?

"Maslaca nema na lageru i onda, s obzirom na to da imate veliku količinu proizvoda s niskom dodanom vrijednošću, morate negdje kompenzirati, a to je maslac. Slična je situacija i sa sirevima. Udio proizvodnje naše mliječne industrije u odnosu na Europu značajno je manji", navodi predsjednik Croatiastočara Branko Bobetić. 

Pakiranje od 250 grama lani se u trgovinama prodavalo za dva eura, trenutačno se prodaje za tri, dok mu cijena u nekim trgovinama na obali doseže i šest eura, pokazuju podaci s aplikacije Usporedi cijene. 

"Cijena sirovine uvijek utječe i na cijenu finalnog proizvoda, ali to nije jedini razlog zbog kojeg se cijene mijenjaju. Kod nas se cijene slabo usklađuju u slučajevima kada cijene u Europskoj uniji ili na globalnoj razini padaju, i to moramo priznati", govori Blažić. 

Stoga se nitko i ne usudi prognozirati koliko će maslac koštati u prosincu, kada potražnja zbog blagdana dosegne vrhunac. 

14. prosinac 2025 12:06