StoryEditorOCM
Spiza plusmitovi o masnoćama

Je li mast štetna ili zdrava, na kojem ulju pržiti, je li bolji maslac ili margarin? Pitali smo stručnjaka, evo odgovora

Piše Tea Sumić Miletić
30. studenog 2025. - 09:58

Sjećate li se naslovnice časopisa Time iz lipnja 2014.? Ma sigurno je pamtite, jer na njoj se sjajio ornamentalno izrezan komad maslaca i to uz naslov, zapravo poruku (mogli bismo reći i naredbu) "Eat Butter" i pojašnjenje (mogli bismo reći i navlakušu) "Znanstvenici su pogrešno proglasili masnoću neprijateljem, evo zašto su bili u krivu". Ta je, u to vrijeme šokantna naslovnica (ali i tvrdnja) postala vijest, ali je ujedno savršeno ilustrirala trenutak u kojem su masnoće najednom prestale biti "neprijatelj broj jedan" kad je o nutrijentima riječ.

No, u posljednjih 12 godina toliko je toga napisano i izgovoreno masnoćama, da je sasvim razumljivo ako vam nije baš sasvim jasno koje biste trebali izbjegavati, a koje jesti. I kad i na koji način i tako dalje. A što se o njima vi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 09:59