StoryEditorOCM
RegionalVIKEND U SPLITU

Najprestižniji vinski festival u Dalmaciji vraća se u Dioklecijanove podrume: ovo su etikete koje morate kušati

Piše Anamaria Mikulić
13. svibnja 2025. - 10:06

Na XI. Festival vina i delicija "Vinski podrum", koji će se održati 16. i 17. svibnja u impresivnim Dioklecijanovim podrumima u Splitu u organizaciji Slobodne Dalmacije, stižu najistaknutiji vinari iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih zemalja. Ovaj festival, koji s pravom nosi status najvećeg i središnjeg vinskog događanja u Dalmaciji, okuplja najbolje od vinskog svijeta u jedinstvenom ambijentu koji povezuje povijest, kulturu i užitak.

Bit će to prilika za kušanje vrhunskih vina, od kojih su mnoga ovjenčana prestižnim međunarodnim nagradama, a posebnu draž donose ekskluzivne etikete, limitirana izdanja i vina koja se rijetko mogu pronaći na policama trgovina. Spoj tradicije i suvremenih trendova u vinogradarstvu i enologiji zasigurno će osvojiti i najzahtjevnija nepca.

Ususret festivalu, odlučili smo vam predstaviti dvije vinarije s kojima ćete imati priliku družiti se u Splitu – Vinograde Nuić i Biodinamička vina by SomMar Adria. Njihova vina odražavaju strast, znanje i posvećenost, a u svakoj čaši osjeća se predan rad u vinogradu i poštovanje prema prirodi. 

image
Josko Ponos/Cropix

Spoj tradicije i moderne tehnologije 

Priča Vinograda Nuić započela je 2004. godine na položaju Orlovac, kada su na sedam hektara zemlje zasađene prve loze. Danas se njihovi vinogradi prostiru na više od 40 hektara između Ljubuškog i Međugorja, gdje se uzgajaju autohtone sorte poput žilavke, blatine i trnjka, kao i međunarodne sorte poput cabernet sauvignona, merlota, syraha, tourige nacionala te bijelog pošipa i chardonnaya.

– U proizvodnji vina vodimo se filozofijom koja spaja najbolje od tradicije i moderne tehnologije. Poštujemo tradiciju vinogradarstva koja je stoljećima prisutna u Hercegovini, no istodobno koristimo moderne tehnološke pristupe koji omogućuju bolju kontrolu kvalitete i očuvanje specifičnih karakteristika našeg grožđa. Koristimo prirodne metode zaštite vinove loze, a u vinifikaciji primjenjujemo ekološke standarde i inovativnu opremu, koja nam omogućava maksimalnu preciznost u procesu proizvodnje – rekao nam je Ante Vegar iz Vinarije Nuić. 

Na festivalu će se predstaviti sa Žilavkom, bijelim vinom koje je prepoznatljivo po svježini i aromatičnosti, te Blatinom, crnim vinom koje je pravo reprezentativno vino Hercegovine. Također, imat ćete priliku probati Trnjak te Rose.

image
Josko Ponos/Cropix

– Jako nas veseli povratak manifestacije u Dioklecijanove podrume! Ta povijesna lokacija predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, a biti dio takvog okruženja i prilike da našu hercegovačku tradiciju podijelimo s posjetiteljima za nas je iznimna čast. Dioklecijanovi podrumi simbol su Splita i prava prilika da pokažemo našu ponudu u jedinstvenom povijesnom ambijentu – istaknuo je Vegar. 

Okus prirode

Na ovogodišnjem splitskom izdanju "Vinskog podruma" prvi će se put predstaviti Biodinamička vina by SomMar Adria, ekskluzivni uvoznik i generalni zastupnik za područje Republike Hrvatske i zemalja regije za talijansku vinariju Bio Cantina Orsogna te njemačku Peter Mertes.

– Vinogradi i proizvodnja vina naših vinarija temelje se na biodinamičkom pristupu, a certificirani su Demeter certifikatom, najvišim standardom organske proizvodnje koji vino ili bilo koji drugi proizvod može imati. Ovaj se pristup oslanja na tradiciju, onu iskonsku proizvodnju vina koja datira još iz davnih vremena – vinu se ništa ne oduzima niti dodaje, ono je upravo onakvo kakvim ga je priroda zamislila: savršeno, čisto i neokaljano – objasnila nam je Leonarda Mezak iz SomMar Adria. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon predivnog druženja na "Vinskom podrumu" u Dubrovniku, s velikim veseljem iščekuju i splitsko izdanje manifestacije. Vjeruju da će i ovaj put posjetitelji doći otvoreni za učenje i kušanje, te da će atmosfera biti ispunjena pozitivnom energijom i uživanjem. Smatraju da je ovakva povijesna lokacija savršeno mjesto za buđenje svih osjetila i doživljavanje vina na jednoj dubljoj razini.

– Posjetiteljima ćemo nastojati ponuditi što više etiketa kako bi svi mogli uživati u iskonskom okusu prirode, odnosno vina. Donosimo vina proizvedena u amforama bez dodanih sulfita, poput Montepulciana d’Abruzzo i Primitiva, kao i pet-nat pjenušavo vino dobiveno drevnom metodom proizvodnje pjenušaca. Uz to, posjetitelji će moći kušati i vino od prosušenog grožđa iz amfore, kao i mnoga druga vina proizvedena prema biodinamičkim principima – rekla je Mezak. 

Raskošan program 

I ove godine pripremljene su zanimljive radionice te odličan glazbeno-zabavni program koji će dodatno obogatiti doživljaj "Vinskog podruma". Sve informacije o programu, izlagačima i radionicama dostupne su na službenim stranicama.

Uživajte u vikendu pod splitskim suncem i otkrijte najbolje od vina i delicija!

28. listopad 2025 11:03