Imao sam sreću nazočiti vinskom događaju “Sve nijanse malvasije dubrovačke” u organizaciji udruge Agroturizam Konavle, koja se u zadnje vrijeme ozbiljno bavi promocijom i napretkom konavoske vinske scene. Malvasija dubrovačka bijela je sorta grožđa koja daje neka od najpopularnijih bijelih vina dubrovačkog područja. Mnogi je traže u ugostiteljskim objektima, a da i ne znaju puno o njoj. Ona je dio vinskog identiteta krajnjeg juga Hrvatske. To je sorta s najstarijim spomenom u Dubrovačkoj republici, koji datira iz 1383. Gotovo smo je izgubili u recentnoj povijesti.
Velika potražnja
Spašena je od izumiranja ranih devedesetih, te ponovno posađena u Konavlima – njezinu tradicionalnom domu. Danas su količine koje se proizvode od procijenjenih 60,000 loza na konavoskom području, uglavnom nedovoljne za zadovoljavanje rastućih potreba tržišta. U isto vrijeme, velika potražnja često otežava vinarima istraživanje potencijala sorte i arhiviranje dijela proizvodnje.
Upravo zato su ovakvi događaji važni, jer daju priliku ljudima koji žive od ove sorte i uz ovu sortu da zajedno istraže vina koja od nje nastaju i započnu dijalog o tome kojim ih putem dalje razvijati. Događaj “Sve nijanse malvasije dubrovačke” imao je dva glavna dijela: vođenu vinokušnju jako zanimljive selekcije vina napravljenih od ove sorte, te promenadno kušanje mladih malvasija – tzv. En Primeur. Vinokušnja je bila iznimno uspješna i kvalitetno koncipirana. Ivo Ivaniš, naš proslavljeni vinski znalac vodio je okupljene, a radilo se o punoj dvorani zainteresiranih vinskih ljubitelja i profesionalaca, kroz kušanje 12 vina raznih profila. Počelo je s mladim malvasijama kakve se očekuju u restoranima tijekom ljetnih mjeseci. Nakon toga na red su došle malvasije odležane u hrastovim bačvama. Završilo se arhivskim primjercima poput Crvikove malvasije Marin Držić iz 2007. godine i jantarnim vinima. Po mnogočemu posebno bilo je vino prerano preminulog Boža Metkovića, vinara koji je ostao zapamćen kao lokalna legenda konavoskog vinarstva. Njegova Malvasija dubrovačka iz 2018. godine osvojila je okupljene divno integriranim aromama sušenog voća, džema od breskve i sušenog žutog cvijeća.
Vrhunski odabir
Radi se o ugodnom, ekspresivnom i odlično balansiranom vinu dugog i elegantnog završetka. Zadnje tri butelje ove malvasije su otvorene na kušanju. Mnogima od nas ovo je bio podsjetnik kako neki vinari ostaju s nama kroz svoj rad i svoje vinsko stvaralaštvo dugo nakon što nas fizički napuste.
Potencijal sorte koji se kroz ovu vinokušnju pokazao uistinu je impresivan, te legitimno postavlja pitanje treba li veći dio ovog grožđa ostavljati za neka malo kompleksnija i zahtjevnija vina nego to trenutačno radimo. Uz vrhunski odabir vina gospara Iva Ivaniša koji je odlično vodio radionicu, uz moderatora Željka Paskovića, vinara (vinarija Zoro) i koordinatora grupe
Vina Konavala unutar udruge Agroturizam Konavle, svi sudionici su uspjeli naučiti nešto više o ovoj važnoj sorti. Uključenje u dijalog okupljenih također je bio dobar potez. Kroz perspektivu vinara, ugostitelja, sommeliera, distributera i ostalih eksperata uspjeli smo dobiti predodžbu o percepciji vina ove sorte, od struke, ali i konzumenata. Nakon vođene vinokušnje pristupilo se promenadnom kušanju mladih malvasija, tzv. En Primeur. Premda je za nama izazovna berba obilježena nepovoljnim vremenskim uvjetima, svježe malvasije uglavnom će spremno dočekati turističku sezonu koja već kuca na vrata.
Malvasija dubrovačka ostat će sorta koju svaki lokalni ugostitelj želi imati na vinskoj karti. Vina od ove sorte uglavnom su bijela vina punijeg tijela, relativno visokog postotka alkohola. Dobro će se sljubljivati s bijelom ribom, lignjama, piletinom i kremastim pastama. Ako se radi o vinima odležanim u hrastovim bačvama ili maceriranim (jantarnim) vinima, ići se dobro i s bogatijom hranom poput jela od rakova, svinjskog pečenja ili paste s tartufima. Sada je izuzetno važno odoljeti izazovu hiperprodukcije i poboljšati kvalitetu vina predanim radom u vinogradima i ulaganjem u tehnologiju. Malvasija dubrovačka bijela je dio povijesne ostavštine ovog područja, ali dio njegova suvremenog identiteta. Kao takva, malo je važnija od samog grožđa za proizvodnju alkoholnog pića. Vrijeme je da se svi zajedno uključimo u edukaciju o njoj i promociju kvalitetnih praksi koje će ovu sortu u očima cijele Hrvatske, a i šire, napraviti sinonimom za vrhunska i prepoznatljiva vina dubrovačkog i konavoskog kraja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....