StoryEditorOCM
HranaU RITMU FADA

Kupili ste bakrenu posudu, a nemate pojma kako u njoj kuhati? U kultnoj splitskoj konobi otkrili su zašto se isplati i kako iz nje dobiti tri jela za prste polizati, evo svih recepata i uputa

Piše Zoran Šimunić Šime/Dobra hrana
20. siječnja 2022. - 20:06

Južni dio Portugala specifičan je u kulinarskom smislu po posebnom kuhinjskom "alatu", odnosno posudi koja se zove cataplana.

Pojednostavljeno, riječ je o obloj posudi s poklopcem u obliku školjke koja je najčešće napravljena od bakra, a kada se poklopi i zatvori, kuhanje nalikuje kuhanju u ekspres loncu, piše Dobra Hrana.

Iako od bakra, koji kao materijal jako dobro provodi toplinu i gotovo trenutačno reagira na jačinu vatre, posude su iznutra najčešće presvučene mjedenom zaštitom.

Kuhati se može dok je cataplana otvorena, najčešće za pirjanje ili zatvaranje mesa, a kada je zatvorena, počinje prava magija -tada svi sokovi ostaju unutar posude i dobiva se karakteristična aroma jela.


Ovisno o receptu, može se kuhati na hladno gdje se poslož...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 17:36