StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Kako da vam se riba ne zalijepi za gradele? Neki koriste ovaj trik, ali vlasnik omiljene splitske konobe ima bolji savjet

Piše T. S. M.
9. lipnja 2025. - 10:55

Počele su vrućine, nikome se više ne da zafrkavati po kuhinji i svi jedva čekaju prijedlog "Ajmo napravit gradele". Ma budimo iskreni, nije to samo zbog vrućine, svi jedva čekamo priliku za osladiti se specijalitetima sa žara. Bilo kako bilo, odlučite li se ovih dana pripremati spizu iznad vrele žerave, preporučujemo vam da se odlučite za ribu jer je ljeti lakše probavljiva. No, ispeći ribu na gradele malo je teže nego na roštilju okrenuti komad mesa, a jedan od najvećih problema s kojim se tom prilikom susrećemo je kože. Riblja. Koja se tako voli zalijepiti za gradele.

Srećom, u pričuvi imamo odlične savjete koje nam je jednom prigodom dao Vinko Radovani iz kultne splitske konobe "Hvaranin". U većem razgovoru koji možete pročitati na ovom linku, Radovani nam je otkrio kako on rješava taj problem.

image
Shutterstock

- Neki imaju običaj ribu, čim je takla gradele, samo mrvicu pomaknit. Ja to ne radim, po meni je dovoljno da su gradele jako čiste i suve. Ribu se prvih 5-6 minuta ne smi dirat, ona će se kad se zapeče sama odlipt - od gradela.

A one, upozorio je, moraju biti potpuno čiste i suhe prije nego se smjeste iznad žerave te ih, kad se dobro zagriju, treba dobro premazati. Ali ne uljem, kako neki rade...

- Mene je pokojni otac naučio da kad se rade gradele uvik pri ruci triba imat jedan komad kože od pršuta. Kad se gradele zagriju, samo se lagano pređu tom kožom, a ako nema kože od pršuta, može poslužit i ona od pancete. Riba također mora biti potpuno suha, nikakve marinade na bazi ulja ne dolaze u obzir jer će ulje kapati na žar i dimiti -  savjetovao nas je vlasnik omiljene konobe.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:12