StoryEditorOCM
Panoramaevo što s njim

Iskusna kuharica otkriva kako čuvati maslinovo ulje, i znati kad je pokvareno: ‘Vjerujte svom nepcu i nosu‘

Piše MOZAIK SD
29. studenog 2025. - 13:23

Maslinovo ulje nezaobilazan je sastojak u gotovo svakoj kuhinji, no pogrešno skladištenje može ga pokvariti brže nego što mislite. Budući da ga često koristimo, mnogima je najpraktičnije držati ga odmah pored štednjaka. To doista jest najdostupnije mjesto, osobito ako ulje prelijete u jednu od onih lijepih staklenih posudica,  ali istodobno i jedno od najgorih za dugoročno čuvanje. Toplina, svjetlost i zrak ubrzavaju kvarenje maslinova ulja. Kulinarska stručnjakinja Susan Stillson otkrila je kako ga pravilno čuvati i gdje ga držati kako bi što duže ostalo svježe.

Što utječe na trajnost maslinova ulja?

Maslinovo ulje ima relativno dug vijek trajanja, ali s vremenom ipak može užegnuti. Razlog su masnoće u ulju koje se postupno razgrađuju. Da biste ulje očuvali što duže, treba imati na umu četiri glavna čimbenika.

- Za razliku od vina ili octa, maslinovo ulje ne poboljšava se starenjem. Neotvorena boca obično traje do godinu dana od berbe, a nakon otvaranja vrijedi pravilo: što brže potrošite, to bolje. - otkriva Stillson, dodajući kako bi idealno bilo iskoristiti bocu u roku od mjesec do dva nakon otvaranja.

-Zbog toga je bolje kupovati manje količine i redovito ih obnavljati - kaže Stillson, prenosi Marthastewart.

-Brza rotacija omogućuje vam da ulje uvijek bude svježe - dodaje ona. Drugim riječima: izbjegavajte litarske ili galonske pakete koji stoje mjesecima.

Kisik narušava okus ulja, pa je važno da boca bude dobro zatvorena. Čak i dok kuhate, odmah je prekrijte čepom čim natočite ulje. Izbjegavajte i trajne izlijevne nastavke praktični su, ali ostavljaju ulje stalno izloženo zraku.

- Prelijevanje u staklene posudice (cruete) također se obično ne preporučuje jer povećava kontakt sa zrakom. Iznimka je ako prelijevate malu količinu koju ćete brzo potrošiti ili ako je ulje prvotno bilo u prozirnoj boci, pa prelijevanjem dobiva bolju zaštitu ali samo ako je posudica potpuno neprozirna i dobro zatvorena -  kaže Stillson.

Za veće količine maslinova ulja preporučuje korištenje fustija potpuno neprozirnog spremnika od nehrđajućeg čelika s hermetički zatvorenim pipcem, namijenjenog dugotrajnom skladištenju.

- Ako se ipak odlučite preliti ulje, označite datum i originalni rok trajanja na dnu posudice kako ne biste izgubili evidenciju  savjetuje Stillson.

image
/Shutterstock

Maslinovo ulje je poput Zlatokose, ne voli ni prevruće ni prehladno. Držite ga podalje od štednjaka, a posebnu pozornost obratite ako je ulje u metalnoj ambalaži, jer metal brzo provodi toplinu i ubrzava užegnuće.

Stručnjaci se slažu da ulju nije mjesto ni u hladnjaku. Kolebanje temperatura uzrokuje kondenzaciju, koja može narušiti strukturu ulja. Osim toga, hladnoća ga zgušnjava i stvara grudice, što otežava korištenje.

-Njegova svježa, voćna aroma također slabi kad se drži u hladnjaku - objašnjava Stillson.

Baš kao i toplina, i svjetlost skraćuje vijek trajanja maslinova ulja, kaže Stillson, prenosi Marthastewart.

-Zbog toga ga je najbolje čuvati na tamnom mjestu, primjerice u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića ili u smočnici. Treba izbjegavati svaki izvor svjetla,ne samo sunčevu već i fluorescentnu. - objašnjava.

Kako prepoznati da je maslinovo ulje pokvareno?

Najbolji pokazatelj da je ulje loše nije datum na boci, nego vaš vlastiti nos i nepce. Miris i okus najbolje otkrivaju stanje ulja:

Miris na krastavac je znak da je ulje prešlo svoj rok svježine. Slatkasti miris banane znači da je moguće da je ulje bilo izloženo prevelikoj količini svjetlosti. Voskasti, pljesniv ili ustajao miris  tipičan je za užegnuto ulje, slično mirisu starih orašastih plodova ili voštanih bojica.

Iako užegnuto ulje nije opasno za zdravlje, može potpuno uništiti okus jela.

-Maslinovo ulje daje jelu svježinu, herbalne i voćne note, osobito kad se koristi kao završni dodatak. Ako je ulje staro ili užegnulo, ne samo da neće poboljšati jelo, može ga učiniti nejestivim - upozorava Stillson.

Ako vam se ulje ipak pokvarilo, nemojte ga automatski baciti. Može dobro poslužiti izvan kuhinje primjerice za omekšavanje suhe kože, poliranje gumenih čizama ili izradu domaćeg sapuna i pilinga za tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 13:23