StoryEditorOCM
Panoramadobro je znati

Istina o maslu: Je li bolje od margarina, koliko ima vitamina, zašto ga je bolje stavljati u pire krumpir od...

Piše N. A.
22. siječnja 2025. - 15:56

Maslo je stoljećima bio sastavni dio ljudske prehrane, no posljednjih desetljeća našao se na meti kritika zbog sadržaja zasićenih masti. Najnovija istraživanja, međutim, otkrivaju da je maslo ne samo sigurno za konzumaciju, već može biti i korisno za zdravlje kada se konzumira umjereno. Povijesno gledano, maslo je bilo iznimno cijenjeno u mnogim kulturama, od drevnih civilizacija do modernog doba, gdje se smatralo ne samo prehrambenom namirnicom već i ljekovitim sredstvom.

Prirodna nutritivna vrijednost masla

Maslo je bogat izvor važnih nutrijenata koji su ključni za zdravlje. Jedna žlica (14 grama) masla sadrži:

► Vitamin A (11% preporučenog dnevnog unosa)

► Vitamin E (2% preporučenog dnevnog unosa)

► Vitamin K2

► Vitamin D

► Konjugiranu linolnu kiselinu (CLA)

Dodatno, maslo sadrži i:

► Minerale poput kalcija, fosfora i kalija

► Antioksidanse koji štite od slobodnih radikala

► Butersku kiselinu koja podržava zdravlje probavnog sustava

► Fosfolipide koji pomažu u apsorpciji nutrijenata

► Esencijalne masne kiseline potrebne za optimalno funkcioniranje organizma

Zašto je maslo zdraviji izbor od margarina

Za razliku od margarina, koji je visoko prerađen proizvod, maslo je prirodna namirnica koja sadrži samo jedan sastojak - vrhnje. Margarin često sadrži umjetne aditive, emulgatore i konzervanse, dok maslo zadržava svoju prirodnu strukturu i hranjive tvari.

Detaljnija usporedba pokazuje proces proizvodnje:

Maslo: jednostavan proces odvajanja vrhnja od mlijeka

Margarin: kompleksni industrijski proces koji uključuje hidrogenaciju ulja

Sastojci:

Maslo: 100% prirodni sastojci

Margarin: cijeli popis sastojaka, stvoreno je umjetnim putem i obojano je da ‘glumi‘ maslo

Nutritivna vrijednost:

Maslo: bogato prirodnim vitaminima i mineralima

Margarin: umjetno obogaćen vitaminima

Razbijanje mitova o maslu i kolesterolu

Dugo se vjerovalo da maslo značajno podiže razinu kolesterola i povećava rizik od srčanih bolesti. Međutim, novija istraživanja pokazuju:

► Nema izravne povezanosti između konzumacije masla i povećanog rizika od srčanih bolesti

► Zasićene masti iz masla ne utječu na zdravlje srca onako negativno kako se prije mislilo

► CLA u maslu može čak pomoći u smanjenju tjelesne masnoće

Dodatna istraživanja su otkrila:

► Maslo može pomoći u apsorpciji vitamina topivih u mastima

► Sadrži važne antioksidanse koji štite od upala

► Može poboljšati funkciju mozga zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina

► Podržava zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja vitamina K2

Prednosti konzumacije maslaca od krava hranjenih travom

Maslo od krava hranjenih travom posebno je bogato:

► Omega-3 masnim kiselinama

► Vitaminom K2

► CLA-om (do 5 puta više nego u običnom maslu)

► Antioksidansima

► Veću koncentraciju beta-karotena

► Bolji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina

► Više vitamina E

► Veću koncentraciju minerala

Za optimalne zdravstvene koristi, preporučuje se:

►Konzumiranje 1-2 žlice masla dnevno

►Korištenje masla od krava hranjenih travom kad god je moguće

►Čuvanje masla u hladnjaku radi duže trajnosti

Moderna znanost pokazuje da je maslo, kada se konzumira umjereno, zdrava namirnica koja može biti dio uravnotežene prehrane. Ključ je u odabiru kvalitetnog masla, idealno od krava hranjenih travom, i njegovoj umjerenoj konzumaciji kao dijelu raznolike prehrane bogate hranjivim tvarima.

Primjerice, daleko je boji izbor stavljanje masla u pire krumpir od margarina. Jer maslo bolje drži temperaturu, zdravije je, a takav krumpir će biti ukusniji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 09:21