StoryEditorOCM
Pričeu organizaciji škmer-a

Anđela Vujović pobjednica je jubilarnog Bisera mora: svladala je izazov u black boxu i briljirala na natjecanju

Piše Spiza
5. travnja 2025. - 11:26

Anđela Vujović (32) iz Crne Gore pobjednica je Bisera mora 2025., i druga žena koja je ponijela ovu prestižnu titulu u dvadeset godina postojanja tog najvećeg regionalnog kulinarskog natjecanja. Kroz Biser mora, koji se ovog tjedna održavao u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, prošle su stotine natjecatelja iz čak 37 zemalja. Natjecali su se kuhari, konobari, polaznici srednjih škola i visokih učilišta te mentori. Održano je preko 30 masterclassova, prezentacija i edukacija.

Vujović je do pobjede stigla nakon nastupa u finalu, održanom u petak, u tzv. black boxu, u kojem je pet najboljih kuhara ovogodišnje manifestacije pripremalo jela od namirnica koje im se dodijele neposredno pred kuhanje.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

 „Zadatak finalista bio je snaći se s namirnicama koje su dobili neposredno prije početka natjecanja – od raznih vrsta povrća, voća, vina i temeljaca – a ono što su morali obavezno upotrijebiti u glavnom jelu, predjelu i desertu jesu cappesante ili mini cappesante, kozice, velike ili očišćene, i tunj. To je bilo pod obavezno – od toga su morali napraviti meni od tri slijeda i izdati ga u 90 minuta“, pojasnio je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Vujović radi u resortu One&Only u crnogorskom Portonovom, a kuharsko iskustvo stjecala je na Tajlandu, Karibima i Floridi. Još kao učenica dolazila je natjecati se na Biser mora. Dodajmo i da je prije nje jedina pobjednica Bisera mora bila slovenska chefica Edina Šabić 2010. godine.

„Danas sam u black boxu morala pokazati kreativnost, brzinu i energiju kako bih uspjela izbaciti po tri tanjura u tri slijeda. Morate pritom izbalansirati ukus i paziti da to bude nutricionistički uravnoteženo. Pomoglo mi je dugogodišnje iskustvo da se mogu snaći u nepredvidivim situacijama“, navela je pobjednica Bisera mora.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

Za prvo jelo pripremila je dolmu, inačicu sarme punjenu mediteranskim umakom na podlozi od rižota s kozicama. Glavno jelo bila je dimljena tunjevina s hollandaise umakom od šparoga, uz velouté umak od senfa i sufle od krumpira. Za desert je pripremila čokoladni tart s umakom od limuna i šumskim voćem. Juniorski prvak 20. Bisera mora postao je Lovre Odak (18), mladi kuhar iz Splita i ŠKMER-ov stipendist, koji je nedavno na međunarodnom natjecanju Dubrovnik Royal Gourmet također pomeo konkurenciju.

U međuvremenu, održan je niz radionica, a započelo se s Talijanima. Njihov ovogodišnji masterclass bio je hommage Marcu Pavelu, lani preminulom ŠKMER-ovom ambasadoru za Italiju i vjernom članu ŠKMER-a od 2009. godine. Bio je jedan od stupova Udruge kuhara Trsta (Associazione Cuochi di Trieste) te veliki promotor talijanske kuhinje u Sloveniji, posebice specijaliteta tršćanskog kraja. Preminuo je prošlog srpnja u dobi od samo 47 godina, a na Biseru mora sudjelovao je i kao natjecatelj, a kasnije i kao kulinarski sudac.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

"Izgubili smo velikog prijatelja. Ostavio je duboku prazninu. Surađivali smo mnogo puta, a svaki je projekt donio značajne i uspješne rezultate", prisjetio se prijatelja i kolege Luca Gioiello, predsjednik Udruge kuhara Trsta (Associazione Cuochi di Trieste).

Organizatori ŠKMER-a, bračni par Bremec, izrazili su sućut talijanskom timu ispred slike Marca Pavela u kuharskoj uniformi, slikanoj upravo na ŠKMER-u.

‘‘Bio je omiljen, odazivao se gdje god smo ga zvali, pa i na najmanje seoske fešte, naročito kod nas u Istri. Ovdje je stigao još gotovo kao dječak‘‘, prisjetila se Marca Pavela Dragica Lukin, najnagrađivanija hrvatska slastičarka.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

Chef Gioiello i chefica Marinella Ferigo pripremili su ručno rađene tortelle punjene divljim biljem iz regije Karnija, smještene u sjeveroistočnom dijelu Italije, Furlaniji. Jelo je obogaćeno fondueom od ricotte iz Enemonza, a pirjani mladi luk na pročišćenom maslacu dodao je završni štih. Gioiello je objasnio da je srž talijanske kuhinje jednostavnost, poštovanje sirovina i autentičnost okusa.

Zatim je održana vinska radionica "Hrvatska vs. Svijet – vina i vinske regije, razlike i sličnosti" Jakše Tomića iz Roto Dinamica. Radionica je bila posvećena usporedbi klasifikacija vina između Hrvatske, Starog i Novog svijeta te analizi najznačajnijih sorti.

„Cilj radionice bio je educirati sudionike – bilo da se profesionalno bave ugostiteljstvom ili su privatni ljubitelji vina – o osnovnim razlikama i sličnostima hrvatskih vina u odnosu na svjetske trendove. Stečena znanja omogućit će im bolje razumijevanje vina prilikom prezentacije u ugostiteljskim objektima, ali i olakšati izbor pri kupnji u vinotekama i supermarketima“ – naveo je Tomić.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

I ove godine na Biseru mora održan je slatki dvoboj – Nijaz Hadžiabdić Slatki, legenda sarajevskog slastičarstva, odmjerio je snage s Ivanom Bradarić, ŠKMER-ovom edukatoricom. Na meniju su bila dva klasika: hurmašica i baba au rhum. Nijaz, koji u slastičarskom svijetu djeluje od 1975., donio je svoju provjerenu recepturu za tradicionalnu hurmašicu – sočan desert natopljen sirupom, s bogatom aromom limuna i oraha.

"Hurmašica je toliko meka da za nju ne trebaju zubi", nasmijao je okupljene Hadžiabdić Slatki. S druge strane, Ivana, poznata po preciznosti i spoju tradicije i modernih tehnika, predstavila je baba au rhum – prozračan biskvit natopljen rumom, obogaćen nježnom kremom od vanilije. "Ovo je zapravo malo drugačija varijanta hurmašice: u nju ide rum", objasnila je Bradarić.

Uparivanje gina i čokolade bila je tema nagrađivane vrgorske Poetica Distillery. Dok je spajanje vina i hrane odavno prisutno, Poetica je predstavila potencijal kombinacije džina i čokoladnih pralina, koje je za ovu priliku kreirala ŠKMER ekipa.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

„Okupljeni na ovom masterclassu imali su priliku isprobati četiri vrste gina, a uz svaki gin poslužena je i odgovarajuća pralina. Uz Old Tom ide pralina s nugatom, uz gin Ginuin pralina s borovnicom i bijelom čokoladom, zatim uz gin Poetica Kotany Editor ide kadaif s pistacijama i limunom, a Poetica Sommer Sonet gin se ljubi s ganacheom i malinama“, rekao je Drago Nosić, suvlasnik Poetice.

Treću godinu zaredom Turistička zajednica grada Supetra na Biseru mora predstavlja svoj projekt "Otključavanje okusa otoka Brača" s ciljem promocije gastronomske baštine otoka.

image

ŠKMER (Ante Mandić)

"U ovaj projekt uključeno je desetak hotela, OPG-ova i naša mala craft destilerija. Ove godine će se predstaviti restoran Kala, vlasnika i chefa Dina Šeparovića, Supetrus hoteli te chef Neven Dostović. Dakle i mali objekti, kao i velika hotelska kuća, uključeni su u projekt brendiranja otoka", kazala je direktorica Turističke zajednice Supetra Martina Rendić. Istaknula je da su oba uključena objekta, i Prva kala i Supetrus hoteli, dobili preporuku Michelin Guide, značajno priznanje u svijetu gastronomije. Chef Dino Šeparović za publiku Bisera mora pripremio je carpaccio od dry-aged ike-jime brancina s citrusima i chili papričicama te cappelletti punjene konfitiranom janjetinom i jabukom, uz sir iz mišine, janjeću jetricu, korabicu i vlasac.

image

ŠKMER (Ante Mandić)

MasterClass pod nazivom "Baranjski čobanac: dođi i vidi, popij pa idi, vrati se i pojedi", koji su organizirali Milorad Stojković Miško iz Udruge proizvođača kulena "Baranjski kulen" iz Belog Manastira s prijateljima, okupio je brojne ljubitelje baranjske kuhinje i kulinarske tradicije. Sudionici su imali priliku iz prve ruke naučiti tajne pripreme ovog iznimnog jela te kušati autentične okuse Baranje.

Na završnom danu održana je i radionica "Svježe tjestenine i umaci", koju je vodila Bruna Elez, voditeljica kulinarskih radionica ŠKMER-a, u suradnji s tvrtkom Naše klasje, poznatom po brendu Aurelia. Radionica je privukla profesionalne kuhare i ugostitelje, koji su imali priliku upoznati se s inovativnim rješenjima za modernu gastronomiju. Tijekom radionice, sudionici su imali priliku isprobati svježe tjestenine koje se proizvode isključivo od 100% baranjske durum pšenice.

„Sudjelovanje na Biseru mora uvijek rado koristimo za razgovore sa našim dragim gastronomskim prijateljima, chefovima, F&B managerima, kreatorima i drugim kulinarskim zaljubljenicima, te pažljivo osluškujemo njihove potrebe kako bismo uvijek bili spremni ponuditi najbolja rješenja koja su im potrebna.” – poručili su iz Našeg klasja.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

Članovi Slavenske lige kulinarstva i ugostiteljstva, predvođeni chefom Aleksejem Ivanjukom, trenericom i vlasnicom škole za barmene Katsiarynom Kalybskaya, te Anastasiyom Kalupanovich iz slastičarskog udruženja Saharini, predstavili su publici okuse i tradiciju bjeloruske nacionalne kuhinje i pića, a svoje su predstavljanje zaokružili modnom revijom. Ove godine fokus gostiju iz Bjelorusije bio je na Radivilovskoj kuhinji, inspiriranoj kulinarskom baštinom drevne plemićke obitelji Radziwiłł. U okviru radionice pripremljena je teletina sa škampima i bademima, modernizirana verzija jela iz 19. stoljeća, koje je izvorno uključivalo govedinu i riječnog raka.

image
ŠKMER (Ante Mandić)

„Radivilovska kuhinja poznata je po neočekivanim kombinacijama sastojaka, poput teletine i breskve ili filea štuke s kikirikijevim uljem i mažuranom. Karakteriziraju je bogati umaci, pečena jela te snažan utjecaj francuske i talijanske kulinarske tradicije“, istaknula je Kalupanovich.

Ova obitelj bila je jedna od najmoćnijih i najutjecajnijih plemićkih obitelji u Poljsko-Litavskoj Uniji od 15. do 20. stoljeća. Podrijetlom iz današnje Bjelorusije, stekli su status knezova Svetog Rimskog Carstva i igrali ključnu ulogu u politici, vojsci i kulturi. Nakon kulinarskog dijela, održana je i bjeloruska modna revija. Posebnost revije bila je kombinacija profesionalnih kuharskih uniformi s tradicionalnim bjeloruskim narodnim nošnjama, a za završnicu, Kalupanovich iznijela je impozantnu tortu u obliku poluotvorene školjke s rotirajućim biserom, simbolizirajući naziv festivala Biser mora. Nakon svečanog proglašenja kraljice Bisera mora, torta je podijeljena gostima.

image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image
ŠKMER (Ante Mandić)
image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

image

ŠKMER (Ante Mandić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 03:10