StoryEditorOCM
PričeXI. Grand Gourmet

Velika fešta od spize započela u Omišu: u grad na Cetini stigli su vrhunski kuhari, evo što se sve dobro sprema...

Piše Spiza
5. studenog 2025. - 10:38

U Omišu je 4. studenoga svečano otvoren XI. Grand Gourmet festival, međunarodno natjecanje konobara, barista, barmena i restorana koje ove godine po prvi put gostuje u ovom gradu. Manifestaciju organizira Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Grada Omiša i TZG Omiš, a cilj joj je promicati izvrsnost u ugostiteljstvu, održivu gastronomiju i brendiranje Omiša kao eno-gastronomske destinacije.

image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/

Prvi dan festivala u hotelu Plaža obilježili su edukativni masterclassovi i stručne radionice. Posebnu pozornost privukla je edukacija „Zero waste i održivost u modernoj kuhinji“ pod vodstvom masterchefa Željka Nevena Bremeca, koji je na primjeru tune pokazao kako se svaki dio namirnice može iskoristiti. Iz jedne ribe nastalo je više kreativnih jela – od tartara do paštete i fermentiranog začina garum – čime je pokazao kako zero waste pristup može unaprijediti suvremenu gastronomiju.

image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/

Slijedila je radionica „Algoritam izrade vinske karte“ koju su vodili sommelier Damir Zrno i Tomislav Panenić iz udruge Graševina Croatica. Ugostitelji su naučili kako izraditi vinsku kartu koja priča priču o terroiru, tradiciji i suvremenom ugostiteljstvu, s naglaskom na usklađenost vina i hrane te važnost razumnih marži.

image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/

U sklopu Grand Gourmeta predstavljen je i prvi hrvatski vinjak Boem Heritage Brandy VS iz vrgorske destilerije Poetica, poznate po najnagrađivanijim domaćim džinovima. Riječ je o destilatu proizvedenom po cognac metodi od sorti ugni blanc, dubrovačka malvasija i zlatarica vrgorska, koji odležava u bačvama francuskog hrasta i izlazi u ograničenoj seriji od 3500 litara godišnje.

image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/

Predstavljena je i knjiga „Vino Dalmacija“, nastala u suradnji američke vinske edukatorice Katherine „Kit“ Pepper i Udruženja Vino Dalmacije. Publikacija na engleskom jeziku donosi sveobuhvatan pregled dalmatinskih vinogradarskih regija i autohtonih sorti, promičući hrvatska vina široj međunarodnoj publici.

image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/

Na otvorenju su okupljene pozdravili gradonačelnik Omiša dr. Zvonko Močić, direktor TZG Omiš Ivan Pavković, vlasnik hotela Plaža Andro Tomasović i Željko Neven Bremec iz ŠKMER-a, uz poruku da je Grand Gourmet važan iskorak za hrvatsko ugostiteljstvo i gastronomiju te prilika da Omiš dodatno učvrsti svoj status kao prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija.

image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
image
Aldo Bujevic Fotostudiov M.krlez/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 20:39