Godina berbe nezaobilazna je tema u svijetu vina. S razlogom je tako i vremenske prilike treba pratiti jer, kako kažemo, nema tu velike magije. Kada je svima loša godina onda ne postoje odlična vina. Ona mogu biti samo manje ili više pogođena vremenskim uvjetima. Kada je godina dobra, onda je svima dobra. Ova godina 2025. pokazuje da to nikada nije tako jednostavno. Još je i manje u zemlji kao što je naša koja je toliko klimatski raznolika da je rijetko kada jednako dobra ili loša u svim dijelovima.
Bila je prilično izazovna i nosila je neke dobre i neke manje dobre stvari. Vrlo je zanimljiva i ima se tu štošta reći. Zapravo je najteže generalizirati 2025. godinu, treba joj pristupiti s nekoliko polazišnih točaka.
Da krenemo nekom logikom od proljeća i doba formiranja plodova, u većini Dalmacije prevladavalo je sušno razdoblje, što opet samo po sebi može imati i neke pozitivne učinke. Lipanj je bio suh i to je većinom dobra stvar. U nedostatku vlage, u vinogradima se izbjegnu razne gljivične bolesti. Grozdovi se većinom formiraju zdravi, što ima velik utjecaj na kasniji zreli plod.
Iznenađenje na Korčuli
Ono što je iznenadilo ove godine i nikako ne bismo smjeli zaobići u ovakvim temama su mraz i tuča, koji su ove godine pogodili Smokvicu i Čaru u korčulanskom vinogorju. Dijelom je nepravedna navada da se šteta zbraja u konačnici na cijelom ili širem području pa se obično govori o količini od nekoliko postotaka pogođenih ovim nevoljama. Ipak, vinogradarima čiji su vinogradi direktno pogođeni ili su jače pogođeni šteta je puno veća ili potpuna. S obzirom na to koliko je loze bilo slomljeno i pokidano, nažalost moramo reći, bilo je i planova da se neki vinogradi "čupaju".
Kako iza svakog oblaka dođe sunce, tako je i nakon tih proljetnih nepogoda došlo stabilno vrijeme s daleko manje toplinskih valova nego prošle pa i pretprošle godine. Loza se ovog ljeta manje mučila i iscrpljivala pa je grožđe zorilo dobro i zdravo. Potom je došao kraj srpnja ta su stigle i prve obilnije oborine ovoga ljeta. Na ovo su se mnogi vinogradari osmjehnuli. Ovo je bila prava blagodat s neba. Palo je dovoljno kiše da se parametri u grožđu ipak izbalansiraju i da u trenutku berbe, koja danas u Dalmaciji kreće nešto prije Vele Gospe, to grožđe bude u najboljem balansu.
Odlična svježina, dobri šećeri
Upravo su te malo ranije berbe tako i završile. Grožđe je bilo visoke kakvoće. Odlična svježina, dobri šećeri i dobar stupanj zrelosti. Iz ovih berbi u najvećoj mjeri nastaju upravo ona vina koja se danas na tržištu najviše traže i troše. U tom smislu možemo ponoviti, doista dar s neba. Baš ono čega najviše i treba, toga će najviše i biti iz berbe ove godine. Uz visoke preporuke nam dogodine stižu svi oni lagani, voćni stilovi vina. Mlada i svježa, ljetna vina koja donose i najveću zaradu. Malvasija dubrovačka će biti izvrsna, kao i pošip, maraština, odnosno rukatac, debit, sve će ove sorte dati dobra lagana i pitka vina.
U nastavku godine valja komentirati oprezno. Kiše su nastavile padati i nije svaki dio Dalmacije prošao jednako, što je i očekivano. Kada vremenske prilike postanu izazovnije, do izražaja dolazi rad vinogradara u vinogradu. Važno je bilo manje gnojiti i manje prinose ostaviti u vinogradu tamo gdje je deblji sloj zemlje i gdje se vlaga duže zadržava.
Kvalitetna čak i kasna berba
Puno je loza u Dalmaciji posađeno u kršu gdje je problem obilnih oborina daleko manji, ali ako je tlo bogatije i ako je dublji sloj zemlje, valjalo je biti oprezan. Problem viška vlage se manje osjeti i u pijesku, ali pijeska je neusporedivo manje u odnosu na vapnenački krš. Primjerice, Primošten, Kaštela, Komarna, Defora sve su to dijelovi bogati vapnenačkim stijenama i kamenjem koje je u velikom postotku u sastavu tla. Takva se tla puno učinkovitije riješe viška vode i vlaga se kraće zadržava. Dijelovi Kaštela su čak i navodnjavali, uz sve one kiše koje su pale.
Ovo nam govori da će i kasnije ubrano grožđe na određenim položajima biti vrlo dobre kvalitete. U kršu će loza i ove godine dati i dobre šećere i dovoljno koncentrata i dobru svježinu. Pretpostaviti je ipak da će nešto manje biti pamtljivih vina puna tijela ako gledamo prosjek u cijeloj Dalmaciji. No, postoji i ona druga strana priče. Svima nama u korist ide činjenica da se i među crnim vinima sve više biraju ona lagana, pitka i nižih tanina, a takvih će pak u prosjeku biti nešto više. U zaključku možemo reći da je 2025. cijela naklonjena vinima koja se danas više piju i više traže, a posebno to vrijedi za strane potrošače koji čine najznačajniji dio našeg tržišta. Kao da su se sve karte tako posložile da je priroda usmjerila proizvodnju prema onome što je najprofitabilnije.
Imamo razloga biti zadovoljni te bih preporučio mlada, svježa vina iz berbe 2025.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....