U ovom se slučaju zaista radilo o ‘popularnom glasu‘ radi kojeg smo ponavljali radionicu. Iznenađujuće velik interes, dobre povratne informacije i reakcije publike od ranije, nije bilo dvojbe – ponovit ćemo temu ‘velikih vina‘.
Prvi ću neskromno reći, radionica je izuzetna vrijednost za novac. Na ovakvom preglednom tipu kušanja, pred publiku dođu neka zaista vrijedna vina. Poneki će vinar ponuditi i zadnje boce nekih ograničenih serija ili iznimnih godišta da se predstavi u najboljem svjetlu.
A i sam pojam ‘velika vina‘ dovoljno je intrigantan. Kao da se većina slaže oko toga što je, ali pojam nije pravno reguliran u domaćoj proizvodnji. Postoji ipak ono nešto što ih povezuje kao što postoji i nešto što ih razlikuje i čini posebnim. Velika vina gotovo uvijek imaju potencijal za odležavanjem, a taj potencijal u našem vinskom žargonu podrazumijeva, ne samo da će preživjeti ili da neće ‘pasti‘ kako mi to kažemo nego da će se razviti u ukusnije i finije vino.
Da bi vino bilo spremno za odležavanje i priroda i čovjek moraju svoj dio odraditi iznadprosječno dobro. Velika vina nastaju iz velikih berbi i iz ruku majstora i majstorica. Sorta vinove loze također ne može biti bilo koja i nemaju sve potencijal za dugo čuvanje i razvijanje uslijed njegovanja.
Više je čimbenika u igri. Prvo je pred publiku izašlo vino od sorte koja je jedna od cjenjenijih u klasi velikih vina - pinot crni. Svoju je čuvenost, slojevitost i dugovječnost bezbroj puta potvrdio, a naš je primjerak naziva Pinoar, vinske kuće Knebu došao iz Tomislavgrada s nadmorske visine od preko devetsto metara. Specifični uvjeti u kojima nastaje, uz puno sunčanih sati, ali i uz dovoljno svježine na ovakvoj nadmorskoj visini, rezultirali su impresivnim mirisom koji unatoč berbi iz 2022. već ima vrlo razvijen i slojevit profil. Sa svježinama ga je pratio višestruki uzastopni laureat, teran Barbarossa, vinske kuće Tomaz iz Istre. Mnogima i kuriozitet kušati teran s laporasto-ilovastog tla, a svakako prilika kušati najbolje ocjenjeni teran s posljednje Vinistre. Karakteristična teranska svježina još je naglašenija pod utjecajem svježe mikroklime Motovuna i zasigurno će omogućiti duboku starost ovom vinu. Treba ga ponovo otvoriti za pet godina.
Tijekom odležavanja vina, nije poželjno da ono izgubi sva obilježja mladosti i da u potpunosti ode u one, tzv. treće arome, tako da je veliko oduševljenje što su za naš najstariji plavac na kušanju svi mislili da je najmlađi. Vrlo vješto napravljeno vino, također više puta ovjenčano Decanterom, dolazi iz ruku Jelene Balog koja stoji iza vinskog brenda Vinolog. Iz berbe 2017., s položaja Mili na Pelješcu nastao je rijetko pitak plavac s arhetipskim plavčevim nosom, ali uz lijepo omekšale plavce. Visoko među uspješnijim modernim interpretacijama odležanog plavca. Slijedi ju još jedna autorica koja ima svoju viziju velikih vina – Magdalena Plančić. Magdalenino vino nam je otvorilo važnu temu koju u velikim vinima igraju kupaže. Moderna Superbus je posebno vino utoliko što se ne odriče moćnosti, ali tu moć spaja sa svježinom. Glavnu riječ vodi plavac mali uz koji je darnekuša, malo upotpunjeni cabernetom i merlotom. Rezultat je upravo moderna interpretacija moćnih vina. Izražene arome, izraženi mirisi, ali očuvana mladost vina. Sve vam upravo govori o dugovječnosti.
Da je vino sljedeće vinarke bilo jedino na ovoj radionici, vrijedilo bi. Male količine Markus Babića nastaju u samom startu, a kada je u pitanju propisno odležano vino od više od četiri godine, teško ga je uopće dobiti. Ne samo da smo mi imali priliku predstaviti takvo jedno vino, nego smo predstavili babić u najboljem svjetlu. Po mnogima vodeća kuća u interpretaciji babića u klasi velikih vina, vinska kuća Markus omogućila nam je iz vlastite, brzo-nestajuće rezerve, dvije butelje Markus Babića iz 2019. Radi se zapravo o blendu dva položaja i dva datuma berbe iz kojih dobivate svježinu i snagu u pravom
omjeru za dugovječnost. Premda mu je šest godina, vino je još mlado i vrhunac je još pred njim. Premda se dvije godine njeguje u francuskom hrastu, nigdje u aromama, ni na nepcu ni na nosu ne prevladava utjecaj hrasta. Premda se polako razvija tercijar, arome višanja su još uvijek naglašene.
Samo najbolji grozdovi završit će u vinu Dingač Reserva, vinarije Skaramuča. Najveći pojedinačni vlasnik vinograda na ovom čuvenom položaju, danas je već dobro poznati proizvođač Dingača. Ograničena serija, njegovanje od 15 mjeseci u drvenim bačvama od kojih je samo trećina novih kako bi se ublažio utjecaj na vino i daljnje odležavanje u butelji, standard je vinarije ispod kojeg se ne ide. Za usporedbu ga prati plavac s položaja Sveta Nedilja, s otoka Hvara i potpuno drugačijeg tla. Uz dosta gline u tlu, vlaga će se zadržati do berbe i ublažiti suše. Iz više datumski odvojenih berbi bira se najbolje grožđe i od njega nastaje Maximvs poznate vinske kuće Hvar Hills. Sama berba 2018. je bila jako dobra i vino je bogato, zrelo i zaokruženo. Puna je tijela, a treće su se sorte tek počele otvarati.
Mnoge je impresionirao Syrah iz legendarne vinarije Zlatan otok. Osjetno drukčiji od ostalih domaćih syraha, ovaj nastaje od grožđa podno Biokova, a 2020. je bila posebno dobra. Vino nastalo bez upotrebe prešanja još uvijek zadržava izrazito dubok intenzitet rubinske boje. Miriši na popaprenu kupinu i crnu murvu, a nakon par minuta u čaši izlaze slojevi crvenice i kakaa. Po ugodi na nepcu, a možda i po dorečenosti i završenosti čitavog djela, isticala se Korta Katarina Reuben‘s Reserve. Vino sačinjeno od grožđa Postupa i Dingača daje sve što velika vina moraju dati, ali ono to radi s neviđenom elegancijom. Ovaj je plavac čak i u snazi elegantan. Umije pomiriti snagu i delikatnost. Varljivo mekano, oblo i suptilno, a zapravo bogato, moćno i snažno.
Niz je završio još jednim miljenikom publike, crljenkom kaštelanskim iz, a odakle bi nego iz Kaštela. Matela je mnogima danas omiljeni vinski brend. Uvijek uz svoju publiku i prijatelje, neumoran i predan, Ivan Kovač Matela sa svoje je dvije ruke mnogim nestajućim i zaboravljenim sortama vratio sjaj kakvom se neki nisu ni nadali. Između njih je i crljenak kaštelanski koji nastaje u tri varijante. Premda su sve prilično moćne, može se osjetiti suptilne nijanse voćnosti u osnovnom, bogatstva i zrelosti u Tradiciji koju smo kušali na radionici i ‘super-koncentriranosti‘ u verziji Esenca.
Kada je godina dobra, onda veliki vinari, na velikim položajima stvaraju velika vina. I svi mi dobro razumijemo što to znači. Ne treba reći, treba kušati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....