StoryEditorOCM
Pričeobožavani liker

Vrijeme je za pripremu višnjevače: evo kako se radi po starinsku i zašto joj neki vole dodati ‘skandalozne‘ dodatke

Piše Tea Sumić Miletić
16. srpnja 2023. - 13:05

Negdje u rangu s dobrim domaćim vinom i prošekom u mnogim je dalmatinskim kućama i višnjevača. Omiljeni liker od višanja iznijet će se pred goste, popunit će bićerine kad vrijedi nazdraviti, a neće biti naodmet ni kao poklon ili suvenir. Puno smo ponosni na svoju višnjevaču, i mi koji je radimo i mi koji je pijemo. Samo što, nažalost, i nije baš naša.

Odnosno, nije samo naša. Likere od višanja pronaći ćete gotovo posvuda gdje višnje rastu, ali ako ćemo gledati u kojim je krajevima to piće steklo popularnost mjerljivu onoj koju uživa kod nas, svakako treba spomenuti Portugal, Rumunjsku i Poljsku.

Poljaci imaju svoju Wiśniówku, koja bi, ako ćemo prema gradaciji alkohola u osnovnim sastojcima, našu višnjevaču mogla nositi u zubima: poljski liker od višanja priprem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 10:15