StoryEditorOCM
Savjetistvar je u detaljima

Ajvar će vam ove godine uspjeti bolje no ikad, samo se držite ovih savjeta, a evo i što tom jelu daje najbogatiji okus

Piše T. S. M.
20. kolovoza 2025. - 16:03

Sezona paprika i patlidžana je na vrhuncu, što znači da je vrijeme za pripremu ajvara. Znamo da je lakše kupiti već gotovi, ali domaći ipak ima osobitu draž. Osim toga, ne sadrži aditive i konzervanse.

Recepata za domaći ajvar je puno, nisu svi jednako dobri niti su svi svakome jdnako dragi, no čim ovo čitate, vjerujemo da ste već pronašli neki koji vam se sviđa. Ipak, nije sve u receptu, jer za pripremu dobrog ajvara potrebno je poznavati i male tajne velikih majstora. Otkrit ćemo vam, stoga, savjete koje nećete pronaći u prosječnom receptu, ovo su trkovi kakve bi vam mogao, nakon upornog nagovaranja, otkriti neki iskusni majstor za pripremu tog tradicionalnog priloga i namaza.

Prvi i najvažniji korak je pečenje povrća. Paprike, najčešće mesnate sorte, moraju biti dobro ispečene sa svih strana, dok im kožica ne pocrni i počne se odvajati. Patlidžani se također peku cijeli, dok ne omekšaju iznutra. Idealno bi bilo povrće peći na roštilju na drva ili ugljen radi dima i arome, no poslužit će i električni grill ili pećnica zagrijana na visoku temperaturu.

image
Andrej Isakovic/Afp

Kad su paprike ispečene, najbolje ih je odmah spremiti u plastičnu vrećicu ili pokriti posudu u kojoj se nalaze kako bi se naparile – tako će se kožica lakše skidati. Nakon guljenja, paprike i patlidžani se melju, najbolje na ručnu mašinu za meso, koja daje idealnu teksturu: ni pregrubu ni prekašastu. Blender može poslužiti, ali postoji opasnost da se izgubi onaj rustikalni karakter domaćeg ajvara.

Kuhanje treba biti polako i strpljivo. Smjesa se kuha na slaboj vatri nekoliko sati, sve dok se ne reducira višak tekućine i ne postigne gusta, sjajna konzistencija. Tijekom kuhanja ajvar je potrebno često miješati, osobito pri kraju, kako ne bi zagorio. Korisno je koristiti široku posudu kako bi voda brže isparavala i smjesa se bolje ukuhala.

Ulje i sol dodaju se postupno, u više navrata tijekom kuhanja. Ulje se mora povezati s paprikom i dati ajvaru potrebnu sočnost i sjaj, ali treba paziti da ne dominira. Sol se prilagođava prema ukusu, pažljivo i u malim dozama.

image
Andrej Isakovic/Afp

Kada je ajvar gotov, još vruć se puni u sterilizirane staklenke. Najbolje je staklenke zagrijati u pećnici i puniti ih bez odgađanja. Možete ih dodatno pasterizirati desetak minuta kako bi se osigurala dugotrajnost, iako će ajvar rijetko preživjeti do proljeća – jednostavno je predobar.

Za dodatnu dubinu okusa neki dodaju malo octa ili limunovog soka pred kraj kuhanja, što može pomoći i u očuvanju. Ako su paprike kiselkastije, mala količina šećera može zaokružiti okus. Ljubitelji pikantnijih nota mogu slobodno dodati i koju ljutu papričicu ili čili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:50