Salata od kupusa naizgled je jednostavna za pripremu, jer samo treba usitniti kupus i začiniti ga po guštu, ali da bi bila stvarno dobra, važno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica. Kada se pripremi kako treba, može biti idealan prilog jelima s gradela, a čak i skromno jelo poput jaja lešo ili u sorbulu može zaokružiti u hranjiv i ukusan lagani obrok.
Kako bi vam salata od kupusa uspjela baš kako se nadate, potrudite se već prilikom kupovine i potražite svježi, čvrsti bijeli kupus s tankim, sočnim listovima.
Prilikom pripreme potrudite se kupus narezati što tanje, najbolje oštrim nožem ili pomoću ribeža. Ovo je važno jer debeli i neujednačeni komadi ostaju žilavi i muka ih je žvakati, a pored toga nikad dobro ne upiju začine iz preljeva.
Nakon rezanja, posolite kupus i dobro ga izgnječite rukama. Ostavite ga da odstoji 10 do 15 minuta kako bi otpustio vodu, omekšao se i smanjio volumen. Zatim ocijedite višak tekućine i dodajte preljev.
Za dobar preljev nije potrebno komplicirati, dovoljne su snovne namirnice: maslinovo ulje, ocat, malo papra, po mogućnosti svježe mljevenog i... E, pa nije sol! Sol ste već iskoristili na samom početku, a u ovoj fazi trebat će vam šećer. Količine začina vlastitom ukusu, ali pokušajte održati ravnotežu između kiselog, slanog i blago slatkog.
Ostavite salatu da odstoji barem desetak minuta nakon što je začinite, a po želji joj dodajte tanke fetice krastavca, narezanu rajčicu ili sjeckani svježi peršin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....