Čini se kao najjednostavniji kuhinjski zadatak, a mnogima zadaje glavobolje, pa čak i iskusnim kuharima, a to je kako pravilno skuhati jaje, kako dobiti savršeno kuhano jaje s kremastim žumanjkom? Par sekunda predugo, žumanjak ostaje suh, dok par sekunda prekratko ostavlja jaje sirovim…
Meko kuhano jaje kuha se tri do četiri minute u laganoj kipućoj vodi, ovisno o željenoj gustoći. Važno je napomenuti kako kod konzumacije djelomično sirovih namirnica, poput tekućih jaja, uvijek postoji rizik od bakterijskih infekcija poput salmonele. Ako poslužujete starije osobe, malu djecu, trudnice ili osobe oslabljenog imuniteta, bolje je koristiti potpuno kuhana jaja.
Kada je jaje mekše kuhano, onda se najčešće jede žlicom, a kada je malo tvrđe kuhano, može se kombinirati s brojnim namirnicama i jelima poput avokado tosta, azijskim jelima poput ramena, krumpir-salate, sendvičima raznih okusa, recimo s humusom i svježim sirom…
Za pripremu mekano kuhanih jaja trebat će vam lonac vode, žlica s rupicama i cjedilo.
Kipuća voda:
Zakuhajte lonac vode. Pažljivo stavite jaja u vodu. Kad voda ponovno proključa, smanjite temperaturu na lagano vrenje. Kuhajte 3 do 4 minute. Izvadite jaja žlicom s rupicama, prebacite ih u cjedilo i isperite pod hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje. Poslužite ih topla.
Hladna voda:
Stavite jaja u prazan lonac i prelijte hladnom vodom. Dovedite vodu do vrenja, zatim smanjite na lagano vrenje i kuhajte 1 minutu. Izvadite i ohladite kao u prethodnoj metodi.
Ova vremena kuhanja vrijede za jaja sobne temperature. Ako kuhate jaja izravno iz hladnjaka, potrebno im je više vremena i to 5 do 7 minuta ako ih stavljate u kipuću vodu, odnosno 3 do 5 minuta ako ih ubacujete u hladnu vodu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....