StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Evo kako svaki put savršeno skuhati jaje s kremastim žumanjkom. Čini se jednostavno, ali i iskusni kuhari griješe...

Piše P. M.
8. studenog 2025. - 08:15

Čini se kao najjednostavniji kuhinjski zadatak, a mnogima zadaje glavobolje, pa čak i iskusnim kuharima, a to je kako pravilno skuhati jaje, kako dobiti savršeno kuhano jaje s kremastim žumanjkom? Par sekunda predugo, žumanjak ostaje suh, dok par sekunda prekratko ostavlja jaje sirovim…

Meko kuhano jaje kuha se tri do četiri minute u laganoj kipućoj vodi, ovisno o željenoj gustoći. Važno je napomenuti kako kod konzumacije djelomično sirovih namirnica, poput tekućih jaja, uvijek postoji rizik od bakterijskih infekcija poput salmonele. Ako poslužujete starije osobe, malu djecu, trudnice ili osobe oslabljenog imuniteta, bolje je koristiti potpuno kuhana jaja.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Kada je jaje mekše kuhano, onda se najčešće jede žlicom, a kada je malo tvrđe kuhano, može se kombinirati s brojnim namirnicama i jelima poput avokado tosta, azijskim jelima poput ramena, krumpir-salate, sendvičima raznih okusa, recimo s humusom i svježim sirom…

image
Thomas Imo/Dpa Picture-alliance Via Afp

Za pripremu mekano kuhanih jaja trebat će vam lonac vode, žlica s rupicama i cjedilo.

Kipuća voda:

Zakuhajte lonac vode. Pažljivo stavite jaja u vodu. Kad voda ponovno proključa, smanjite temperaturu na lagano vrenje. Kuhajte 3 do 4 minute. Izvadite jaja žlicom s rupicama, prebacite ih u cjedilo i isperite pod hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje. Poslužite ih topla.

Hladna voda:

Stavite jaja u prazan lonac i prelijte hladnom vodom. Dovedite vodu do vrenja, zatim smanjite na lagano vrenje i kuhajte 1 minutu. Izvadite i ohladite kao u prethodnoj metodi.

Ova vremena kuhanja vrijede za jaja sobne temperature. Ako kuhate jaja izravno iz hladnjaka, potrebno im je više vremena i to 5 do 7 minuta ako ih stavljate u kipuću vodu, odnosno 3 do 5 minuta ako ih ubacujete u hladnu vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 17:54