StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Evo zašto ne znate kako ispržiti jaje! Mnogi griješe u istoj stvari, evo u čemu je problem -riješite ga i uživat ćete

Piše T. S. M.
17. rujna 2025. - 11:01

Kako savršeno ispržiti jaje? Mnogi se ovo pitanje srame postaviti jer znate kako se ono s prijezirom kaže "Ma, ni jaje ne zna pofrigat". Sramili se ili ne, najbolje vam je provjeriti radite li jednu uobičajenu grešku koja mnoge skupo košta: skupo, da, jer znati dobro ispeći jaje nije nimalo zanemariva vještina, ma koliko se ta zadaća onako na prvi pogled činila jednostavnom i banalnom.

Eto, priznajte, koliko ste zapravo zadovoljni prženim jajima koja sami pripremate? Dogodi li vam se da im dno bude pomalo zagoreno i suho, a vrh uporno ostaje tekući? Ako je tako, griješite u temeljnoj stvari, a to je određivanje temperature.

image
Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ako se tava previše zagrije, jaja se neće ravnomjerno ispeći. Da bi se ispržila kako treba, ključno je pomno paziti na vatru.

Počnite sa srednje jakom, da se tava zagrije baš koliko je potrebno. Zatim dodajte ulje, mast ili maslac i pustite je da se zagrije, ali ne i da se zadimi. Razbijte jaje i odmah smanjite vatru na srednju ili čak srednje nisku. Tava treba držati toplinu, ali bez agresivnog cvrčanja.

image
Elisa Schu/Dpa Picture-alliance Via Afp

Evo još jednog problema: mnogi ne vole da se žumanjak prepeče, ali nije im drago ni da je bjelanjak tekuć. To se lako da riješiti: pokrijte tavu poklopcem na pola minute do minutu. Na taj će se način zadržati para, koja će lagano stisnuti bjelanjak, dok će žumanjak dobiti bijelu opnu na vrhu, no ispod nje će ostati tekuć.

Dakle, ako želite ravnomjerno ispečeno jaje, mekani žumanjak i dno koje nije zagoreno, pripazite na temperaturu i neka vam se pri ruci nađe poklopac koji dobro prekriva tavu kojom se koristite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:14