Hobotnica ispod peke jedno je od jela na koja su Dalmatinci osobito ponosni pa nas sve veseli čuti pohvale na njegov račun. Posljednja u nizu došla je s Taste Atlasa koji ju je spomenuo kao jedan od prepoznatljivih dalmatinskih specijaliteta i objavio je svom Instagramu video pripreme ovog jela, na opću radost pratitelja koji su uz objavu ostavili brojne pohvale.
"Hobotnica ispod peke popularno je dalmatinsko jelo koje se priprema polaganim kuhanjem cijele hobotnice u soku unutar velike tradicionalne peke u obliku zvona, smještene na vanjskom ognjištu. Ponekad se dodaje maslinovo ulje kako bi hobotnica bila sočnija, dok se može dodati crno ili bijelo vino kako bi se ubrzalo kuhanje. Krumpir, luk, mrkva, rajčica i paprika obično se kuhaju zajedno s hobotnicom, što ovo čini praktičnim obrokom u jednom loncu", stoji uz video zabilježen u konobi Šarićevi dvori.
Ako vam je, čitajući ovo ili gledajući priloženi video došla želja za hobotnicom ispod peke, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete je pripremiti bez greške. Jer potencijalnih je grešaka, nažalost, jako puno.
Zašto hobotnica ispod peke ponekad ispadne žilava?
Najčešći razlog je to što je hobotnica jednostavno tvrdoglava. Meso hobotnice sadrži puno vezivnog tkiva pa treba pravu kombinaciju topline, vremena i znanja da bi na kraju tretmana ispod peke bila mekana baš kako priželjkujemo. Srećom, postoje metode uz koje ćete taj cilj postići bez puno filozofije. S druge strane, neki su od uobičajenih savjeta samo neutemeljeno naklapanje, poput onog trika s plutenim čepom koji ima smisla u teoriji, ali u praksi ne funkcionira.
Neke druge metode, pak, poput prethodnog zamrzavanja i prokuhavanja imaju nešto više smisla, no jesu li zaista neophodne kad je riječ o pripremi hobotnice na ovaj način?
Tretman batinama
Trebamo li hobotnicu istući (navodno ju je najbolje jako udariti točno devet puta) da bi bila mekša, jedno je od čestih pitanja, a odgovor je ne. To se smatra zastarjelom praksom koja bespotrebno oštećuje tkivo.
Zamrzavanje: mit ili istina?
Zamrzavanje hobotnice trik je koji vrijedi iskoristiti jer taj postupak razgrađuje vezivno tkivo i čini meso hobotnice mekšim. Ako ste kupili svježu hobotnicu, zamrznite je barem 24 sata prije pripreme. Ako koristite smrznutu, opet dobro, jer taj dio posla je već obavljen.
Treba li hobotnicu prvo skuhati?
Prethodno kuhanje hobotnice prije pripreme ispod peke zapravo nije nužno. Ako imate dobru peku, dosta vremena i strpljenja, ovaj postupa možete preskočiti, iako će vam mnogi kuhari priznati da se rado služe ovim trikom. Hobotnicu je, rekli bi vam takvi, dovoljno prokuhati tek nekih 15-20 minuta, ovisno o veličini.
Neki taj korak preskaču, što nije pogrešno, samo treba imati na umu da će tada trebati više vremena pod pekom kako bi meso do kraja omekšalo. Mi vam savjetujemo da to ipak obavite, jer postupak će omekšati meso i skratiti ukupno vrijeme pečenja. Nakon toga, hobotnica se prebacuje ispod peke uz krumpire, povrće, maslinovo ulje i vino.
Priprema hobotnice ispod peke
Za pripremu hobotnice ispod peke, najvažnije je osigurati dovoljno vremena. Ako koristimo smrznutu hobotnicu, važno je da se potpuno odmrzne (idealno preko noći, u hladnjaku), a ako koristite svježu, prethodno je prokuhajte nekih dvadesetak minuta u ključaloj vodi s listom lovora i par zrna papra.
Kad je hobotnica spremna, priprema peke može započeti. Krumpir se reže na ploške, luk na polumjesece, mrkva na kolutiće, a paprika na šire trakice. Dodaju se i rajčice, pa se sve obilato prelije maslinovim uljem te se po želji doda i čaša bijelog vina koje ne samo da će pomoći da jelo bude sočno, nego će pomoći da hobotnica dodatno omekša.
Soli se umjereno (neki će čak reći da soli uopće ne treba), a preporučljivo je koristiti začine poput ružmarina ili svježeg peršina.
Peka se zatim zatvori i stavlja na žar te ostaje pokrivena najmanje sat i pol, a idealno i do dva sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....