Tiramisu je slastica koja većini prva padne napamet kad se govori o talijanskim desertima. A i kad se ne govori. Jer jednostavno je neodoljiv. No, iako recept izgleda jednostavno, mnogi se pitaju kako napraviti tiramisu koji će biti kremast, prozračan i punog okusa, jer ono što su dosad uspjeli zamutiti po receptima koje su koristili jednostavno nikad ne odgovara idealu kojeg su zamislili.
Dobra je vijest da recept najčešće uopće ne treba mijenjati, jer najčešće pogreške događaju se upravo u izvedbi i koracima koji se čine banalnima, ali presudno utječu na krajnji rezultat.
Pogrešno namakanje piškota
Jedna od najvećih grešaka je predugo namakanje piškota u kavi. Ako se previše natope, desert postaje gnjecav i raspada se. Rješenje je vrlo kratko uranjanje – piškote treba samo na trenutak dotaknuti kavom, kako bi ostale čvrste, ali upile aromu.
Pogrešno pripremljena krema
Za najbolji tiramisu ključna je krema. Često se dogodi da je pregusta ili prerijetka. Ako koristite mascarpone, važno ga je nježno umiješati u smjesu od žumanjaka i šećera kako bi krema ostala lagana. Previše miješanja uništava prozračnost.
Sve je to od lošeg - kakaa
Okus tiramisua uvelike ovisi o kavi i kakau. Ako koristite kavu loše kvalitete, desert neće imati potrebnu aromu. Najbolje je pripremiti jaku espresso kavu, ohladiti je i tek onda namakati piškote. Kakao se dodaje na samom kraju, najbolje prosijan, kako bi desert dobio fini završni sloj.
Strpljen - spašen
Mnogi zaborave da tiramisu treba dovoljno vremena za hlađenje. Razumijemo ih, teško je dočekati trenutak za kušati ga, no ako ga poslužite prerano, krema neće imati potrebnu čvrstoću. Idealno je tiramisu ostaviti u hladnjaku barem četiri sata, a još bolje preko noći, jer tada okusi najbolje prožmu piškote i kremu. Za ovaj desert definitivno vrijedi izreka: "Strpljen - spašen".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....