StoryEditorOCM
Savjetiza prste polizat

Janjetina mekana i sočna kao ispod peke, s kožicom slasnom i hrskavom kao da je s ražnja priprema se u pećnici. Evo kako!

Piše T. S. M.
20. srpnja 2025. - 12:46

Znate kako ono ide, kad vam dotraje auto, čini vam se da svi oko vas voze novo, kad poželite nove cipele, čini vam se da svi oko vas nose nove ravno iz dućana, a kad vam se jede pečena janjetina, čini vam se da svatko iza kuće pravi peku ili vrti janjčića na ražnju... Nemote se mučiti, pripremite i vi jedno janje i to tako da cijelom susjedstvu krene voda na usta. Ražanj vam uopće neće biti potreba, a niti peka.

Dosta vam je i savim obična pećnica. Kako je to moguće?

Otkrit ćemo vam kako kod kuće ispeći janjetinu tako dobru da se topi u ustima. Za početak, obavezno ostavite meso na sobnoj temperaturi barem dva do tri sata prije pripreme, a prije samog pečenja janjetinu operite i dobro posušite pa je obilno natrljajte solju.

Ako će se među onima koji će se "mašiti" ovog specijaliteta naći netko kome se janjetina uvijek previše "čuje", preduhitrite grintanje i obradite meso tako da se specifičan miris ne osjeća. Sve što trebate napraviti je pomiješati sol, maslinovo ulje, limunov sok, ružmarin, majčinu dušicu i protisnuti češnjak pa tom smjeson natrljajte janjetinu, a ako želite da se okusi začinskog bilja još jače osjete, meso možete špikovati ružmarinom i češnjakom.

image
Shutterstock

Evo vam sad i ključni savjet za sočnost i neodoljivu koricu: kad je meso u limu i spremno je za pečenje, a pećnica dobro zagrijana, janjetinu polijte vrelim uljem. U dodiru s dobro zagrijanom masnoćom nastat će korica koja čuva sokove da ne iscure pa meso ostaje sočno.

Janjetina se prema većini recepata peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa, no možete iskušati i metodu sporog pečenja na niskoj temperaturi i to najprije pokriveno pa u finišu otkriveno - upravo na taj način imitirat ćete efekt pečenja ispod peke.

Ne zaboravite još jednu bitnu stvar: meso, dok se peče, treba često polijevati vlastitim sokom. Sok od pečenja svakako sačuvajte, pa u njemu ispecite krumpire (a ni koja paprika, tikvica, kapula i mrkva neće biti na odmet). Bit će slasni baš kao i oni ispod peke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 06:58