Mljeveno meso zgodan je sastojak s kojim se mogu napraviti brojna vrlo ukusna i omiljena jela, no samo pravi majstori znaju da mu je za dodatnu sočnost i mekoću te još bolji okus potrebno dodati malo...
Pogađate li čega? Neki će reći pancete, neki će reći soli, treći će reći sode bikarbone i svi će biti u pravu, no tajni sastojak o kojemu je ovdje riječ nije ni jedan od ta tri spomenuta.
Nemojte se sad prestrašiti da se radi o nečemu što ćete dugo morati tražiti po trgovinama, jer riječ je o sasvim običnom šećeru. Ovaj će podatak iznenaditi manje iskusne, ali pravi bolje upućeni znaju zašto ga je dobro dodati, bez obzira na to radite li polpete, sarme, punjene paprike, burgere, mesne okruglice ili musaku, a za to je nekoliko razloga.
Za početak, šećer se "ljubi" s junetinom i govedinom, koliko god to zvučilo čudno na prvi pogled, zbog toga što dobro nadopunjuje jedan sastojak te vrste mesa zbog kojeg nam je toliko omiljena, a to je glutaminska kiselina. Osim toga, šećer pojačava karamelizaciju mesa, što dodaje privlačne orašaste note okusu jela.
Šećer također omekšava proteinska vlakna pa meso čini mekšim, a kako ujedno pomaže u stvaranju zapečene korice na mesu, pomaže mu da sačuva sočnost.
I šećer na kraju (ha-ha), ovaj sastojak balansira okuse jela neutralizirajući dio kiseline koja se prirodno razvija u mljevenom mesu ili mu je dodana namirnicama kao što su rajčice i mliječni proizvodi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....