Mljeveno meso uvijek je dobro imati pri ruci, jer kad ne znate što biste za ručak, dovoljno je pomisliti na njega i opcije se samo nižu: bolonjeze, musaka, lazanje, burek, polpete, ćuftice... Uh, bolje da ne nastavljamo.
No, čak i ako imate mljeveno meso, to vam nije garancija za dobar ručak ako uporno radite istu grešku. Umjesto s obrokom koji će se pomazati do zadnjeg zalogaja, završit ćete s nečim u najboljem slučaju osrednjim. A ne mora biti tako: samo eliminirajte najčešću grešku. A koja je to, vjerojatno se pitate...
Jedan od najbržih načina da uništite svoje šanse za užitak u dobro pripremljenom jelu od mljevenog mesa čija priprema uključuje početno dinstanje je taj da pripremu započnete na hladnoj tavi. Ovo se možda ne čini kao veliki problem, ali upravo taj detalj sprječava meso da se pravilno skuha. Umjesto da dobije karameliziranu koricu, koja će sačuvati sokove, meso će prebrzo otpustiti vlagu i umjesto da se lijepo preprži, kuhat će se na pari.
Ovo vam se može dogoditi čak i ako ste pod tavom već upalili vatru. Razlog zašto se to događa vrlo je jednostavan: kada hladno meso dotakne nedovoljno zagrijanu tavu, njena temperatura dodatno pada i potrebno joj je još više vremena da se zagrije kako treba, a do tada se meso već počinje kuhati u vlastitom soku. Rezultat je hrpa sivog, bljutavog mesa bez teksture i okusa.
Kako biste to izbjegli, uvijek prethodno zagrijte tavu na srednje jakoj vatri prije nego što u nju stavite mljeveno meso. Ako niste sigurni da je dovoljno vruće, kapnite u tavu malo vode: ako zapleše prije nego ispari, tava je dovoljno vruća za prženje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....