Trebamo li soliti vodu u kojoj se kuha krumpir, kad ćemo ga ionako posoliti kasnije, dok budemo pripremali pire, njoke, salatu od krumpira ili ga budemo stavljali u pećnicu? Logičan odgovor bio bi "ne", ali zakoni kulinarstva ponekad nisu potpuno u skladu s logikom, a tako je i u ovom slučaju.
Za najukusniji krumpir, posolite vodu prije nego ga počnete kuhati, jer to omogućuje krumpiru da ravnomjerno apsorbira sol. Naknadno dodavanje soli, nakon što je krumpir kuhan, neće imati jednako potpun učinak, okus se neće u potpunosti apsorbirati, a sol možda neće biti ravnomjerno raspoređena.
Rano dodavanje soli također pomaže u očuvanju strukture krumpira, čime je manja vjerojatnost da će se raspasti tijekom rezanja, miješanja ili pečenja.
Što se tiče količine soli, savjetuje se koristiti omjer 1:6 u korist vode. To je poprilično soli, stoga pripazite s nanadnim soljenjem (recimo, ako radite salatu od krumpira ii pire) te ovaj savjet ignorirajte ako vam je preporučeno da zbog nekog zdravstvenog stanja smanjite konzumaciju te tvari.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....