Neki će reći da im ne pada napamet jesti juhu po ljetnim vrućinama, dok je se oni drugi ne bi odrekli čak ni usred toplinskog vala. Ti drugi, u većini slučajeva, itekako dobro znaju što je dobra juha i kako ju pripremiti.
Ako biste ih nagovorili da je pripreme pred vašim očima, mogli biste od njih, dok marljivo sjeckaju sastojke, a zatim ih još marljivije kuhaju, čuti kako tajna dobre juhe nije samo u sastojcima, već i u načinu pripreme. Kao što je dobro poznato svima koji znaju što je dobra juha, želimo li juhu punog okusa, važno je već na početku odlučiti što nam je važnije: kvalitetna juha ili sočno kuhano meso. Jer poslije nema natrag.
O čemu se točno radi? Odgovor na ovo pitanje ujedno će riješiti jednu od najvećih dilema vezanih uz pripremu ovog jela koja muči manje Za bogatu i hranjivu juhu, meso je najbolje staviti u hladnu vodu, pa sve zajedno lagano zagrijavati. Kako voda postaje toplija, tako se iz mesa polako otpuštaju okusi i hranjive tvari koje juhu čine bistrijom i aromatičnijom. Kad zakuha, vatru treba smanjiti i kuhati polako, bez žurbe.
U juhu se obavezno dodaju sol, papar u zrnu i korjenasto povrće poput mrkve, peršina, paškanata, celera, a po želji i pokoji list kelja, paprika ili korabica. Povrće se dodaje ovisno o sezoni, ali ključ je u balansu – da se nijedan okus ne ističe previše.
Pjenu koja se stvara na površini juhe ne treba uklanjati, jer se radi o zgrušanim bjelančevinama koje će se s vremenom same slegnuti.
Kuhanje neka uvijek bude na umjerenoj vatri – ako se kuha prejakim ključanjem, juha postaje mutna, a meso gubi sočnost i postaje suho. Polagano kuhanje omogućuje svim sastojcima da se povežu i razviju dubok, zaokružen okus.
Najčešće se koriste veći komadi mesa s kostima, pogotovo od starijih životinja koje imaju više vezivnog tkiva. Takvo meso traži duže kuhanje, ali zauzvrat daje bogatiju juhu.
Nakon kuhanja juhu treba procijediti, a meso po potrebi narezati na manje komade. Najukusnije je kad ostane u juhi do posluživanja, jer ostaje sočno i mirisno. Ako juhu nećemo odmah konzumirati, bolje je meso i juhu odvojiti te ih što prije ohladiti i spremiti na sigurno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....