StoryEditorOCM
SavjetiNije svejedno!

Koje je brašno najbolje za prženje ribe? Mnogi koriste ovu vrstu, ali jedna druga daje bolji rezultat i ne upija ulje

Piše T. S. M.
3. lipnja 2025. - 09:48

Kupili ste frišku ribu i namjeravate ju ispržiti. Odlično. No kako to planirate napraviti? Uvaljat ćete ju u brašno, jasno, pa ćete ju ubaciti u vrelo ulje. Dobro, baš kako i treba. Ali samo malo, kakvo brašno mislite koristiti? Ha, sad smo vas zatekli, zar ne?

Uvaljati ribu u višenamjensko, glatko brašno nije loša ideja, ali nije ni osobito dobra jer su neke druge vrste puno bolje za tu namjenu. E, sad je samo važno odlučiti što točno želite postići.

Glatko brašno ima sitnije čestice koje se zalijepe za površinu ribe i kod prženja formiraju kompaktan sloj. Nažlost, ta korica je sklona upiti ulje, a ponekad se tijekom prženja omekša pa djelomično otpadne.

image
Joško Šupić/Cropix

Oštro brašno ima veće čestice koje pri prženju brže zapeku te stvaraju hrskaviju, prozračniju koricu nego kad se riba prži uz korištenje glatkog brašna.

Rižino brašno ima vrlo sitne čestice i tijekom prženja stvara hrskavu koricu, a kuhari ga vole zbog toga što ne upija puno ulja.

Kukuruzno brašno daje hrskavost, ali i okus koji, premda je ugodan, nekima nije drago osjetiti u ribljim jelima. Zbog toga se obično ne koristi samo nego se miješa s drugim vrstama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 08:10