StoryEditorOCM
Savjetijeste li znali?

Kruh i peciva bit će mekši i danima će ostati svježi uz pomoć ovog sastojka. Potpuno je prirodan, ima ga svaka kuhinja

Piše T. S. M.
23. srpnja 2025. - 07:05

Nije li žalosno kad vam domaći kruh oko kojeg ste se toliko trudili iz pećnice izađe tvrd kao kamen? Jednako je razočaravajuće kad vam se domaći kruh na ovim ljetnim vrućinama osuši već do sutradan. Srećom, jedno i drugo može se spriječiti i to jednim potezom.

Jeste li ikad čuli da se uz pomoć meda mogu napraviti čuda za mekoću i trajnost domaćeg kruha? Možda zvuči čudno, jer u kruh se ionako dodaje malo šećera, ali ima smisla.

Doduše, učinak meda nije nimalo čudesan jer med djeluje kao prirodni humektant, što znači da zadržava vlagu u tijestu i time usporava isušivanje pečenog kruha ili peciva. Osim toga, sadrži jednostavne šećere koje kvasac lako razgrađuje pa ima više snage za fermentaciju, uslijed koje nastaju mjehurići koji tijesto čine prozračnim.

Med također potiče blagu karamelizaciju, čime se postižu mekša, nježnija korica i suptilna aroma.Sve to zajedno rezultira mekšom strukturom i kruhom koji dulje ostaje svjež. Ipak, važno je ne pretjerati, već jedna žlica na pola kilograma brašna dovoljna je za vidljiv učinak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 14:11