StoryEditorOCM
Savjetitrik za top rezultat

Krumpir će vam se savršeno skuhati svaki put, samo mu dodajte ovaj sastojak. Nije sol, ali svi ga imamo u kuhinji

Piše T. S. M.
22. listopada 2025. - 19:18

Krumpir je jedna od namirnica kojih se nikad ne zasitimo. Bilo kuhan, pržen ili pečen, nezamjenjiv je u svakodnevnoj pripremi jela i traži samo malo pažnje da bi bio savršen. Jedan od najjednostavnijih trikova koji koriste i vrhunski kuhari uključuje sastojak koji svi imamo kod kuće.

Bez obzira na to birate li bijeli krumpir, koji je brašnast i idealan za pire, ili onaj čvršće teksture, koji se bolje ponaša u pečenju i prženju, postoji trenutak u kojem male promjene čine veliku razliku. Kod kuhanja je to dodavanje male količine octa.

Zašto dodati ocat pri kuhanju krumpira?

Ako u vodu u kojoj se krumpir kuha dodate oko jednu žličicu octa na četiri do pet krumpira, kiselina će pomoći da se na površini stvori tanka zaštitna korica. Ona zadržava oblik krumpira i sprječava da se raspadne ili pretvori u kašu. Taj učinak nastaje zato što kiselina stabilizira pektin, prirodno vlakno koje se inače razgrađuje pri kuhanju.

image
Shutterstock

Najbolje je ocat dodati nakon petnaestak minuta kuhanja, zajedno sa soli. Nije važno hoćete li koristiti bijeli, jabučni ili vinski ocat, svi imaju isti učinak i neće narušiti okus jela. Naprotiv, diskretno će ga zaokružiti i naglasiti prirodnu aromu krumpira.

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku krumpir ostaje čvrst izvana, mekan iznutra i nema straha da će se raskuhati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:50