StoryEditorOCM
Savjeti32 minute

Mislite da je tvrdo kuhana jaja lako skuhati? Evo zašto biste ih zapravo morali kuhati čak pola sata, a pritom još i...

Piše spiza sd
12. veljače 2025. - 15:03

Ima li išta lakše za skuhati od jaja utvrdo? Kuhana jaja naizgled su doista jednostavna za pripremu, no ovisno o tome kakav žumanjak preferirate vrijeme kuhanja se razlikuje, piše Index. Ipak, talijanski znanstvenici sada su otkrili savršenu metodu kuhanja jaja i koliko bi se dugo jaja zapravo trebala kuhati.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Napulju rezultate svog eksperimenta objavili su u časopisu Nature Communications Engineering, a započeli su s temeljnim problemom kuhanja jaja - žumanjak i bjelanjak kuhaju se na različitim temperaturama (bjelanjak u vodi koja je 85 Celzijevih stupnjeva, a žumanjak na 65 Celzijevih stupnjeva).

Većina nas se pomirila s tom činjenicom pa jaja kuhamo otprilike 10 minuta ako želimo čvrst žumanjak i bjelanjak, ili 5 do 6 minuta, ako želimo da žumanjak bude manje tekući. Ipak, ovi su znanstvenici pomislili da mora postojati bolji način, pa su dilemu riješili kroz računalni softver za dinamiku fluida. 

image

ILUSTRACIJA

Sea Wave, Yay Media As/alamy/profimedia/Sea Wave, Yay Media As/alamy/profimedia

Simulacije su predložile metodu izmjenjivanja jaja iz jednog lonca u drugi - u jednom se voda drži na točki vrenja od 100 Celzijevih stupnjeva, a u drugom je voda mlaka, do 30 Celzijevih stupnjeva. Za najbolje rezultate, računalni model predložio je prijenos jajeta iz jednog lonca u drugi svake dvije minute, točno 32 minute! 

Kuhali su jaja točno tako i ispada da su jaja na taj način bila puno bolje teksture i boljih nutritivnih svojstava, a kemijska analiza pokazala je da žumanjci kuhani na ovaj način sadrže više polifenola, korisnog mikronutrijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 14:25