Za salatu od krumpira mnogi će reći da je to jelo koje se priprema kao od šale. Neš‘ ti, skuhati krumpire i začiniti ih. Nema tu neke velike tajne, samo neka je krumpir dobar, mudrovat će. I lagati.
Krumpir, doduše, zaista treba biti dobar i vrlo je važno da je pritom od odgovarajuće vrste (u obzir dolaze čvršće sorte, koje dobro podnose kuhanje i kasnije miješanje s ostalim sastojcima), no to nipošto nije sve.
Kad je riječ o pripremi salate od krumpira, zapravo postoji jedna tajna i presudna je za okus. Iskusnima će vjerojatno biti dobro poznata, no oni ostali često kiksaju baš na tom detalju. Okus salate od krumpira ovisi, naime, o redoslijedu dodavanja začina. Klasična pogreška je dodati krumpiru najprije ulje ili ulje i ocat istodobno, a evo i zašto je to pogrešno.
Kad je krumpir skuhan (u kori i u posoljenoj vodi) pa zatim oguljen i narezan, spreman je upiti okuse, ali i kiselinu jer je njegova struktura još otvorena. Prelijte ga vinskim ili jabučnim octom i ostavite ga da počiva par minuta, kako bi se ocat upio. Tek nakon toga u salatu možete dodati i ulje te po potrebi još soli, kao i ostale dodatke koje volite staviti u ovo jelo.
Ubacite li najprije ulje, obložit će krumpir i spriječiti upijanje octa, a što je još gore, može vam se dogoditi da krumpir upije previše ulja pa će biti mastan, dok će salata djelovati suho. Teško da ima gore kombinacije, zar ne?
Ako ste od onih koji u salatu od krumpira vole dodati luk, ubacite ga dok je krumpir još mlak. Toplina će luk lagano omekšati i ublažiti mu dio oštrine pa će mu se okus ljepše spojiti s aromama ostalih sastojaka, a vaša će salata od krumpira biti upravo onakva kakvu priželjkujete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....