Omlet je na prvi pogled jako jednostavno jelo, ali puno je složenije nego što se čini. Dokaz je i to što nekima omlet uvijek ispadne lagan, prozralan i sočan, dok je drugima gumast i zbijen ili suh.
Razliku čini vještina, ali to ipak nije sve, za bolji rezultat može biti zaslužan i jedan tajni sastojak. Gazirana voda.
Ovaj stari trik nedavno je ponovno privukao pažnju kada ga je u svojoj TV emisiji "With Love, Meghan" spomenula Meghan Markle. Ako ste gledali tu epizodu ili primijetili rasprave o njoj na društvenim mrežama, možda ste se zapitali zašto u jaja nije dodala, primjerice, mlijeko, nego taj sastojak bez osobitog okusa.
Uloga gazirane vode u jajima za omlet nema veze s okusom, ona se dodaje kako bi omlet bio laganiji, prozračniji i mekši. Mjehurići ugljičnog dioksida iz gazirane vode stvaraju sitne zračne džepiće unutar smjese od jaja, pa se ona tijekom pečenja dodatno napuhne. Rezultat je omlet koji ima prozračnu, gotovo lepršavu teksturu, ali je upravo onoliko mekan i sočan kao što manje-više svi preferiraju.
Dovoljno je dodati otprilike žlicu do dvije gazirane vode na svaka dva-tri jaja jer smjesa ne smije postati prerijetka. Vrlo je važno jaja i gaziranu vodu ne miješati predugo, kako mjehurići ne bi izvjetrili. Umjesto toga, samo ih lagano promiješajte kuhačom ili žlicom, tek toliko da se sve poveže.
Za hranjiviji obrok omlet nadjenite cherry rajčicama, mozzarellom i listićima matovilca,mladog špinata ili kristal salate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....