StoryEditorOCM
Savjetina salatu

Najukusnija salata od mahuna radi se po talijanskom receptu: Talijani u fažolete uopće ne stavljaju ocat, evo što koriste

Piše T. S. M.
12. svibnja 2025. - 13:19

U sezoni mladih mahuna, šteta ih je barem jednom ne napraviti na salatu. Hoćete li toj salati dodati i krumpire, sir, tunjevinu ili nešto slično tome, pa dobiti kompletan obrok, ili ćete ih samo fino začiniti, na vama je, ali u svakom slučaju vam preporučujemo da ovo ukusno sezonsko jelo napravite na talijanski način.

Fagiolini all’agro (ili fagiolini all’insalata) jednostavno je, ali elegantno jelo, a kada se pripremi s najsvježijim i najboljim sastojcima, zaista je neodoljivo. Za uspjeh jela vrlo je preporučljivo koristiti trik s ledenom vodom.

image
Shutterstock

Nakon što ste mahunama skinuli oba kraja i skuhali ih u posoljenoj vodi, pazeći da ne postanu previše mekane, dobro ih ocijedite pa ih odmah uronite u hladnu vodu s kockicama leda. Zahvaljujući tom postupku ne samo da će se brzo ohladiti, nego će također zadržati lijepu zelenu boju.

Fažolete potom ocijedite, stavite ih u zdjelu pa ih prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem te dodajte još malo soli, a po želji možete dodati i sitno sjeckan ili protisnut češnjak. Volite li citrusne okuse, možete dodati i malo korice limuna (ako su domaći i neprskani). Imate li problema s probavom mahuna, u salatu mođžete dodati i malo svježe metvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 19:10