Imate zaleđene ribe na zalihi ili ste jednostavno stigli iz trgovine s komadom zaleđene i vakumirane ribe i planirate je spremiti za jelo. Nepravilnim odmrzavanjem možete stvoriti uvjete za razvoj patogenih bakterija, a možete i unišiti kvalitetu ribe. Postoje dvije preporučene metode koje sprječavaju razvoj bakterija, a zadržavaju dobar okus i teksturu ribe, čak i kad nemate vremena.
Najbolje je ribu premjestiti iz zamrzivača u hladnjak večer prije pripreme. Ako je riba vakuumirana, preporučuje se probušiti ambalažu ili je ukloniti kako bi se omogućio pristup kisiku i spriječio razvoj anaerobnih toksina. Ribu stavite na tanjur ili pladanj i ostavite u najhladnijem dijelu hladnjaka. Ova metoda održava ribu izvan "opasne zone" temperature gdje se bakterije najbrže razmnožavaju.
Ako nemate dovoljno vremena, ribu možete odmrznuti u hladnoj vodi. Stavite ribu (u čvrsto zatvorenoj plastičnoj vrećici) u posudu s hladnom vodom i mijenjajte vodu svakih 30 minuta. Tanki fileti i sitniji komadi ribe i morskih plodova mogu se odmrznuti za manje od 30 minuta. Ova metoda također održava ribu izvan opasne temperaturne zone.
Ono što nikako ne biste trebali je odmrzavati ribu na sobnoj temperaturi ili mikrovalnoj pećnici. Također, ako ribu potapate u vodu bez uništit zaštitne vrećice, uništit ćete joj teksturu i meso će postati kašasto pa to svakako nemojte raditi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....