StoryEditorOCM
Savjetidokazano djeluju

Opet ste presolili? Ova tri sastojka spašavaju stvar, ubacite ih u jelo kojem ste dodali previše soli i nitko neće znati

Piše T. S. M.
14. ožujka 2025. - 11:25

Ako ste skloni presoliti jela koja pripremate, a niste neki pretjerani ljubitelj soli, sigurno ste dosad iskušali onaj stari trik s krumpirom kao sredstvom za upijanje viška soli. Koji put upali, koji put ne, a neka jela nisu ni prikladna za njega, niti se svima sviđa jesti krumpir, stoga predlažemo još nekoliko rješenja za popraviti preslano jelo.

image
Shutterstock

Jedno od njih je dodavanje kiselog sastojka, poput soka od limuna, octa ili nekog od brojnih proizvoda od rajčice (pirea, koncentrata, soka...) jer kiselina može neutralizirati slanoću. Odaberite onaj koji će se dobro uklopiti u profil okusa vašeg jela - na primjer, za brujet uzmite rajčicu ili ocat umjesto limunovog soka, a ako ste u nedoumici, koristite kiselinu najneutralnijeg okusa poput rižinog octa ili octa od bijelog vina jer su kompatibilne s različitim jelima.

image
Shutterstock

Na sličan način djeluje dodavanje slatkih sastojaka. Malo smeđeg šećera, meda ili pirea od jabuke mogu spasiti presoljena mesna jela i ugodno im nadopuniti okus, a ako vam treba neutralniji zaslađivač, odlučite se za obični kristal šećer.

Od pomoći mogu biti i mliječni proizvodi. Dodajte gusto slatko vrhnje ili komadić maslaca u jelo koje treba malo dulje kuhati, dok je jela koja su već pri kraju kuhanja najbolje spasiti krem sirom ili kiselim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:03