Piletini je, kao i mnogočemu drugome, cijena postala zaista paprena, no ako znate što tražite, čak i u piletini možete uživati za znatno manje novca. Jedna od dobrih opcija je pileći hrbat, zapravo jako zahvalan komad, koji se najčešće prodaje po povoljnoj cijeni jer na njemu nema jednako puno mesa kao na zabatcima ili prsima.
Upravo zbog toga što je hrbat (a to je, ako nekome nije jasno, dio koke koji zahvaća leđa) na prvi pogled "sama kost", ovaj komad obično završi u juhama i temeljcima, no upravo zahvaljujući toj košćatoj strukturi, ali i masnoćama te mesu koje također sadrži, pruža puno više mogućnosti za pripremu.
Od tog se komada kokoši mogu napraviti jela na tragu toča, u kojima cijeli gušt prelazi u umak kao stvoren za polit‘ manistru, rižu, puru ili njoke, a želite li jelo uz koje ne treba kuhati prilog, dobra je opcija napraviti nešto poput pilećeg paprikaša.
Za pripremu takvog jela hrbat se nareže na komade, poprži na masti ili ulju s lukom, pa mu se doda mljevena paprika, malo rajčice ili koncentrata, sve se to podlije vodom ili temeljcem i pusti da se kuha na laganoj vatri sve dok meso ne omekša. Za pripremu toča samo slijedite proceduru iz priloženog recepta.
Pileći hrbat na toč
Sastojci
1 kg pilećeg hrpta
300 g luka
200 g rajčica
200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
100 ml bijelog vina
2 žlice ulja ili masti
2 žličice mljevene paprike (slatke)
2 češnja češnjaka
1 list lovora
sol i papar
Priprema
Na ugrijanom ulju ili masti pržite sitno nasjeckan luk dok ne omekša i lagano požuti. Dodajte usitnjen češnjak, rajčice narezane na kockice ili koncentrat, pa kratko pirjajte.
Umiješajte mljevenu papriku, zatim dodajte komade pilećeg hrpta i lovor. Podlijte bijelim vinom, pustite da alkohol ispari, a potom dodajte temeljac.
Posolite i popaprite pa kuhajte poklopljeno 40-ak minuta, uz povremeno miješanje, dok meso ne omekša, a umak se zgusne.
Poslužite toplo uz tjesteninu, palentu ili njoke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....