StoryEditorOCM
Savjetipopaj bi bio sretan

Ovo je najbolji način kuhanja špinata: pripremite li ga ovako, možete biti sigurni da će zadržati okus i vitamine

Piše T. S. M.
3. veljače 2025. - 08:10

Špinat se često proglašava najzdravijim povrćem na svijetu, no mnogi griješe prilikom njegove pripreme i na kraju završe tek s djelićem vitamina, minerala i ostalih vrijednih tvari, a usput unište i okus. U našim je krajevima običaj kuhati špinat u puno vode dok potpuno ne omekša, a kako se s njim u vodu obično ubace i krumpiri, mnogima su upravo oni mjerilo - miču lonac s vatre tek kad je krumpir skuhan. No takvi zajedno s vodom u kojoj se špinat kuhao bacaju puno vitamina i minerala.

Puno bi bolje bilo, poručuju nam stručnjaci, špinat kuhati kraće i u manje vode, no najbolje bi bilo, slažu se, skuhati ga na pari. To vam možda zvuči kao gnjavaža, ali zapravo je lako izvedivo.

image
Shutterstock

Uzmite srednje veliku posudu za kuhanje i u nju stavite vodu, dovoljno će biti toliko vode da doseže oko 4 cm visine. Preko toga stavite posudu za kuhanje na pari, ali poslužit će vam i sasvim obično cjedilo, no ono mora biti metalno, a ne plastično, iz sasvim razumljivih razloga.

Kad voda zavrije, smanjite temperaturu na srednju, stavite poklopac i kuhajte 3 do 4 minute.

image
Shutterstock

Ovako pripremljen špinat možete pomiješati sa skuhanim krumpirom i preliti maslinovim uljem pa ga jesti na klasičan način, ali možete ga također dodati nadjevima za lazanje, pite i palačinke ili ga usitniti i dodati u tople salate.

Na ovaj način pripremljen špinat zgodna je namirnica koju je dobro imati pri ruci za obogatiti druga jela, a u hladnjaku se dobro drži do 4 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:55