Špinat se često proglašava najzdravijim povrćem na svijetu, no mnogi griješe prilikom njegove pripreme i na kraju završe tek s djelićem vitamina, minerala i ostalih vrijednih tvari, a usput unište i okus. U našim je krajevima običaj kuhati špinat u puno vode dok potpuno ne omekša, a kako se s njim u vodu obično ubace i krumpiri, mnogima su upravo oni mjerilo - miču lonac s vatre tek kad je krumpir skuhan. No takvi zajedno s vodom u kojoj se špinat kuhao bacaju puno vitamina i minerala.
Puno bi bolje bilo, poručuju nam stručnjaci, špinat kuhati kraće i u manje vode, no najbolje bi bilo, slažu se, skuhati ga na pari. To vam možda zvuči kao gnjavaža, ali zapravo je lako izvedivo.
Uzmite srednje veliku posudu za kuhanje i u nju stavite vodu, dovoljno će biti toliko vode da doseže oko 4 cm visine. Preko toga stavite posudu za kuhanje na pari, ali poslužit će vam i sasvim obično cjedilo, no ono mora biti metalno, a ne plastično, iz sasvim razumljivih razloga.
Kad voda zavrije, smanjite temperaturu na srednju, stavite poklopac i kuhajte 3 do 4 minute.
Ovako pripremljen špinat možete pomiješati sa skuhanim krumpirom i preliti maslinovim uljem pa ga jesti na klasičan način, ali možete ga također dodati nadjevima za lazanje, pite i palačinke ili ga usitniti i dodati u tople salate.
Na ovaj način pripremljen špinat zgodna je namirnica koju je dobro imati pri ruci za obogatiti druga jela, a u hladnjaku se dobro drži do 4 dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....