Nekoć su se ljubitelji lubenica natjecali tko će na tržnici "ubosti" najslađu i najzreliju, a pogađanje i cjenkanje s prodavačima pa čak i ono famozno kušanje trokutastog komadića bili su neizostavni dio cijelog iskustva. Mnogi su imali svoje male cake za prepoznavanje slatkog jackpota u vidu savršeno zrele i svježe lubenice i nisu se sramili što u potrazi za njom ponekad izgledaju pomalo čudno.
Sve bi se to isplatilo kad bi lubenica prilikom rezanja onog prvog, odlučujućeg reza proizvela pomalo mukli, rezonantni ton, nakog kojeg bi se razotkrila sočna unutrašnjost u obećavajućoj nijansi crvene... A ne daj bože pojaviti se na rođendanu ili na plaži s lubenicom koja ne odgovara općeprihvaćenim standardima zrelosti i slatkoće, još posebno kad se netko drugi pojavi s većom i boljom...
Danas, u doba društvenih mreža, svakog ljeta iznova čitamo o pouzdanim trikovima za kupovinu najbolje lubenice, pa vjerujemo da su izašli iz sfere znanja za upućene i postali općepoznati. Ipak, tu i tamo naiđemo na caku za koju još nismo čuli. Jeda od takvih vezana je uz pomalo misteriozne smeđe linije... no, čekajte, idemo se najprije podsjetiti onih malo šire poznatih znakova za raspoznavanje lubenica kakve bismo svi voljeli ponjeti kući.
Dakle, evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da svaki put pogodite „u sridu“.
Pogledajte mrlju na kori, to je mjesto na kojem je lubenica ležala na zemlji dok je sazrijevala. Ako je mrlja kremasto žute ili zlatne boje, na dobrom ste putu. Bijela ili svijetložuta mrlja znači da je plod možda prerano ubran.
Pokucajte po njoj kao po bubnju. Zrela lubenica zvuči duboko i šuplje, dok nezrela odaje tup, „zagušen“ zvuk.
Birajte lubenicu s tamnijom i mat korom. Sjajna kora često otkriva da lubenica još nije do kraja dozrela.
Podignite nekoliko komada slične veličine i odaberite najtežu jer upravo je ta najzrelija i najsvježija, jer je puna soka.
Pogledajte i peteljku, a ako je smeđa, to je dobro jer ukazuje na to da je lubenica prirodno sazrijevala. Zelena peteljka može značiti da je ubrana prerano.
A sada: šećer na kraju.
Ako na kori primijetite smeđe, nepravilne linije koje izgledaju poput paučine, ne bježite od takve lubenice. Upravo ste uboli jackpot! Te paučinaste linije zapravo su ožiljci od mjesta gdje su pčele više puta oprašivale cvijet lubenice. Više oprašivanja znači više šećera u plodu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....