StoryEditorOCM
Savjetimnogi griješe...

Paradižot vam nikad ne ispadne baš kako treba? Vjerojatno radite ove pogreške, ispravite ih i uživat ćete u savršenstvu

Piše T. S. M.
26. lipnja 2025. - 18:23

Mmmm, kako bi bilo lijepo u hladnjaku ugledati dobro napravljen i temeljito ohlađen paradižot, zar ne? Svaka čast tortama i štrudelima, ali kao ovako ugrije, najbolje nam prijaju kolači oko kojih ne samo da nema puno gnjavaže s pripremom, nego i s konzumacijom, a pritom su ugodno svježi.

No znate li ovu dalmatinsku poslasticu napraviti tako da odgovara idealu koji ste vjerojatno zamislili razmišljajući kako bi ga bilo lijepo ugledati u hladnjaku?

Paradižot možda izgleda jednostavno, ali njegova priprema ipak traži određenu preciznost i dobru tehniku. Da bi svaka komponenta, od snijega od bjelanjaka do kreme od žumanjaka, ispala baš kako treba, trebali biste se pridržavati sljedećih koraka.

1. Istucite čvrst, ali ne suh snijeg od bjelanjaka

Dodajte prstohvat soli u bjelanjke i tucite dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete sjajan, čvrst snijeg koji ne klizi s lopatice. Ne pretjerujte, predugo tučeni snijeg postaje suh i zrnast, te neće lijepo “plivati” u mlijeku.

image
Shutterstock

2. Poširajte snijeg, nemojte ga kuhati

Zagrijte mlijeko do vrućeg, ali ne do točke vrenja. Idealna temperatura je oko 80–85 °C. Žlicom spuštajte hrpice snijega u mlijeko i poširajte ih po 30 sekundi sa svake strane. Ne ostavljajte ih predugo jer će izgubiti mekoću i postati gumasti.

3. Iskoristite mlijeko od poširanja za kremu

Procijedite mlijeko u kojem ste poširali bjelanjke (ako je potrebno), i upotrijebite ga kao osnovu za kremu od žumanjaka. Tako će se okusi vanilije i bjelanjaka lijepo povezati i pojačati kremastu komponentu.

4. Skuhajte žutu kremu dok ne postane svilenkasta

Žumanjke i šećer dobro izmiješajte, pa postepeno ulijte toplo (ne vruće!) mlijeko kako biste ih temperirali. Kuhajte na pari ili na vrlo laganoj vatri, neprestano miješajući, dok ne postignete gustoću lagane, tekuće kreme (slično engleskom custardu). Idealna temperatura je oko 82–84 °C, iznad toga žumanjci će se zgrušati.

5. Ohladite svaki dio prije posluživanja

 Rashlađivanje poboljšava teksturu i okus, a desert je najbolji kada je posve hladan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 04:50