StoryEditorOCM
Savjetiimamo i recept

Pekarska tajna za najmekši kruh: brašnu dodajte ovaj sastojak, sigurno ga imate. Daje prozračnost i dugotrajnu svježinu

Piše T. S. M.
2. studenog 2025. - 13:14

Odlučili ste ispeći kruh, ali fali vam dobar recept? Razumljivo, jer nisu svi recepti za kruh isti, a nismo ni svi jednako vješti - za neke vrste tijesta i načine pripreme jednostavno treba, kako se kaže, "imati ruku", u protivnom je rezultat pomalo razočaravajući.

Kako dobiti mekani kruh

Ako želite biti sigurni da će kruh koji ste zamijesili nakon pečenja biti mekan i prozračan, s finom, lagano hrskavom koricom, otkrit ćemo vam malu tajnu koja jamči upravo takve karakteristike. Pored brašna, u tijesto ubacite i kuhani krumpir.

image
Shutterstock

Zašto dodati krumpir u kruh

Proteini iz krumpira spojit će se s glutenom iz pšenice i pomoći tijestu da zadrži mjehuriće koji nastaju fermentacijom kvasca. To će kruh učiniti rahlim, a teksturu elastičnom. Krumpir će ujedno kruhu dati i vlagu pa će kruh dulje ostati svjež i mekan. 

Navedene količine možete prepoloviti, ali nema potrebe jer na ovaj način pripremljen kruh može potrajati danima.

Kruh s krumpirom

Sastojci

1 kg pšeničnog brašna
250 g kuhanog krumpira
25 g svježeg kvasca
100 ml mlake vode
prstohvat soli
još mlake vode prema potrebi

Priprema

Kuhajte krumpir u ljusci, zatim ga ocijedite, ogulite i zgnječite dok je još topao. 

U manjoj zdjelici razmutite kvasac u mlakoj vodi pa tu smjesu dodajte brašnu i krumpiru. Postupno dodajte još vode prema potrebi, dodajte sol te mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.

Pokrijte ga i ostavite da miruje oko 2 sata, dok se ne udvostruči. Nakon toga oblikujte kruh po želji i prebacite ga u posudu za pečenje obloženu papirom. Ponovno ga ostavite da miruje dok se pećnica ne zagrije na 180 °C.

Pecite otprilike 60 minuta, dok kruh ne dobije lijepu boju. Kucnite ga po dnu, ako zazvoni šuplje gotov je. Izvadite ga i pustite da se potpuno ohladi prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2025 13:15